Hlavní obsah

Na suché oči platí mrkání

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oči trpí, když sedíme v zakouřené restauraci, pracujeme v prašném či znečištěném prostředí nebo trávíme čas v klimatizovaných místnostech. Mnohdy naše potíže souvisejí se stárnutím, hormonálními změnami, nějakým onemocněním či s užíváním některých skupin léků. Oteklé, zarudlé a svědící oči mohou být příznakem jedné z nejrozšířenějších civilizačních chorob - alergie.

Článek

"Oční potíže z únavy vznikají především tím, že je nadměrně zatěžujeme činnostmi, které vyžadují zvýšené soustředění. Jestliže svou pozornost úzce a dlouhodobě zaměříme na nějakou činnost, při které se soustředěně díváme do blízka, málo mrkáme. Když jsme uvolnění a díváme se do dálky, zamrkají oční víčka v průměru dvaadvacetkrát za minutu, při soustředěné četbě knihy už člověk za minutu mrkne jen desetkrát a u práce s počítačem dokonce pouze osmkrát během minuty," uvádí MUDr. Drahomíra Varcholová z Oční kliniky VFN v Praze.

"Mrkání ale vůbec není samoúčelné. Slzný film, který tím automaticky roztíráme po povrchu oka, totiž tvoří na jeho povrchu tenkou a souvislou vrstvu, která ho chrání. Narušit tuto rovnováhu může řada různorodých faktorů, které se podílejí na vzniku suchého oka. Nejde o výjimečné onemocnění. Diagnózou syndrom suchého oka trpí podle současných výzkumů až 33 procent lidí."

Většina pacientů zdravotní obtíže příliš nevnímá a stěžují si hlavně na únavu očí. To je pojem, který oční lékaři používají k popisu slabší, méně intenzivní formy syndromu suchého oka.

Příčina potíží se určí snadno

I pacienti jsou většinou sami schopni určit příčinu svých občasných potíží. Mají samozřejmě souvislost se životním stylem. Je jedno, zda jde o hodiny strávené před obrazovkou počítače nebo televize, dlouhodobý pobyt v klimatizované místnosti či nošení kontaktních čoček apod.

"Moje rada je v těchto případech jednoduchá. Doporučuji vyhnout se všemu, co potíže vyvolává. Ovšem z vlastní zkušenosti vím, že to vůbec není snadné a velmi často to není možné.

V každém případě by měl lékař provést kompletní oční vyšetření, aby vyloučil jiné příčiny obtíží. Měl by nemocnému vysvětlit, co jeho zdravotní potíže způsobilo a nabídnout mu vhodnou léčbu. Pro léčení suchého i unaveného oka se dnes doporučují jako náhrada porušeného slzného filmu a zvlhčení očního povrchu speciální oční kapky, umělé slzy, které se již osvědčily řadě pacientů," vysvětluje dr. Varcholová.

Když chybějí slzy

Většina lidí nemá se slzným filmem a slzami žádný problém. Pláčeme, když jsme smutní i když se radujeme, dojme nás film či knížka. Jsou však lidé, kteří z různých důvodů trpí trvalou poruchou kvality slzného filmu nebo nedostatečnou tvorbou slz.

"To je velmi nepříjemné postižení, které může dokonce vést k závažnému postižení povrchu oka, protože nemocný není schopen povrch rohovky a spojivky dostatečně zvláčňovat a zvlhčovat. Také ten, kdo trpí intenzivními příznaky suchých očí, má trvale narušený a nestabilní slzný film na povrchu oka.

Není to ale jen slzný film, který oko nezbytně potřebuje. Velmi důležité je pro nás i mrkání, protože tím ho po oku roztíráme. Pokud se hodně soustředíme a mrkáme málo, pak se zevní velmi tenká tuková vrstvička slzného filmu poruší a máme pocit, že nás oči pálí. Nejvíce těchto obtíží zaznamenáme až večer, protože dokud jsme zaujati prací, tak je ani nevnímáme. Je třeba stále si to uvědomovat a preventivně mrkat," dodává dr. Varcholová. To je problém, který se týká takřka poloviny lidí v průmyslově vyspělých zemích. Pracují v kancelářích a většina z nich musí každý den používat počítač.

Co očím prospívá
* Nesedět blízko monitoru a nevysedávat u něj dlouho. Při práci pravidelně zařazovat krátké přestávky.
* Pravidelně mrkat. Často na to zapomínají lidé, kteří nosí kontaktní čočky.
* Vyhýbat se průvanu, zakouřenému prostředí a znečištěnému ovzduší.
* Při cestování letadlem používat umělé slzy. Čím výš člověk letí, tím je nižší vlhkost vzduchu, a tím více trpí oči.
* Dodržovat pitný režim.
* Důležité je vědět, že do třicítky se slz tvoří mnohem víc než po čtyřicítce. Starší lidé slzí méně a také složení slz a jejich kvalita není taková, jako v mládí.

Jak správně používat oční kapky

Poté, co si kápneme do oka, měli bychom asi na minutku lehce stisknout vnitřní koutek oka, tam jsou uloženy slzné body - začátek slzných cest. Tento postup umožní, aby se do oka dostalo relativně více léčivých látek před tím, než slznými cestami odtečou. To však neplatí pro aplikaci umělých slz, které se do oka nevstřebávají vůbec. Pouze tvoří na jeho povrchu ochranný film. Jestliže nám oční kapky předepsal lékař a musíme je používat každý den, pak můžeme umělé slzy samozřejmě používat dál. Je ale vhodné kapat je jako poslední, nejdříve za 15 minut poté, co si nakapeme předepsané kapky.

Reklama

Související témata:

Související články

Za bolesti hlavy mohou často nemoci očí

O bolestech v očích a rozmazaném vidění vědí své všichni, jež alespoň jedinkrát postihla migréna. Nyní bylo prokázáno, že za prudkými a nesnesitelnými bolestmi...

Řasy dodají vašim očím výraz

I rafinovaný make-up ztrácí na kráse a dokonalosti bez nalíčených řas. A protože příroda je jak známo k ženám, co se týče řas, spíše skoupá, je zapotřebí...

Výběr článků

Načítám