Hlavní obsah

Návrh studentů by pomohl při poškození sítnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tým reprezentovaný Kasparem Hungarem z univerzity v Cáchách představil na ČVUT v Praze unikátní projekt, který by pomohl lidem postiženým částečnou ztrátou zraku poškozením sítnice. Návrh je výsledkem práce studentů, kteří se přihlásili do soutěže elektrotechniků POSTER. Pokud by byl projekt dokončen, mohl by změnit životy miliónů lidí na celém světě.

Článek

Autora projektu v rámci soutěže studentů odměnila společnost Schneider Electric. Soutěž umožňuje studentům porovnávat své zkušenosti a teoretické znalosti a prezentovat je na mezinárodním fóru. Jejich práce hodnotí odborné komise a nejlepší se utkávají při veřejných prezentacích nejen před komisemi, ale také před soupeři a zástupci sponzorů.

Práce vítězného týmu se zabývá řešením elektronické stimulace sítnice, díky kterému se lidem postiženým tzv. pigmentózou zlepší vidění. "Ve skutečnosti by to fungovalo tak, že by člověk nosil brýle s miniaturní kamerou, z níž je bezdrátově přenášen signál do čipu, který stimuluje sítnici a podporuje vidění," vysvětlil profesor Jan Vobecký z elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze, který se zabývá vývojem mikroelektroniky.

Právě on jakožto člen poroty doporučil k ocenění v soutěži POSTER 2005 tuto práci. "Zaujala mne především tím, že projekt je plánován na hromadnou výrobu. Nejde tedy jen o nějaký vědecký výstřelek," dodal.

Připustil však, že jde o běh na dlouhou trať. "Sice už existuje jakýsi funkční model, ale bude ho potřeba zmenšit a to bude velmi technologicky náročné, protože ploché spoje v miniaturní podobě je velmi složité vyrobit. Z přihlášených prací však tato jasně dominovala a zasloužila si ocenění. Jsem velmi zvědav, jak to dopadne," uzavřel profesor Vobecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám