Hlavní obsah

Na strojích v posilovně je mnohem více bakterií než na záchodovém prkénku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé předpokládají, že na toaletách je obecně víc bakterií a choroboplodných zárodků než kdekoli jinde, tudíž zde i mnohem více hledí na hygienu. Jsou ale místa, která jsou znečištěná více, jen to na první pohled není vidět. Lidé zde hygienu bohužel podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Jedinou ochranou je důkladná dezinfekce po použití přístroje.

Článek

Odborníci ze společnosti FitRated odebrali vzorky z 27 strojů a pomůcek v posilovně a sami byli překvapeni z toho, co objevili. Každý stroj měl na sobě více než milión choroboplodných zárodků na ploše 6,45 cm².

Například rotoped ,obsahoval’ 39krát více bakterií než podnos ve školní jídelně, běžecký pás 74krát více bakterií, než má veřejný kohoutek u umyvadla, a průměrná sada činek měla dokonce 362krát více bakterií než záchodové prkénko. Přičemž se jednalo i o bakterie, které způsobují záněty uší a očí, zápal plic, otravu krve, kožní infekce a které jsou také rezistentní vůči antibiotikům.

Podle odborníků je to dáno především tím, že se zde střídá velké množství lidí a úklid neprobíhá tak důkladně jako jinde. Ačkoli podlahy a toalety jsou čisté, monitorům, tlačítkům, převodníkům rychlostí, ale i samotným činkám se tolik péče nevěnuje. Jedinou ochranou je přitom důkladná dezinfekce po použití přístroje.

„Pokud tedy chcete mít jistotu, pak si do posilovny noste své antibakteriální ubrousky a vše si před použitím sami utřete,” radí pro Daily Mail fitness odbornice Chelsea Freeburnová z FitRated.

Minimálně pak dbejte na to, abyste si po každém tréninku důkladně umyli ruce, nejlépe opět antibakteriálním mýdlem. Nechoďte v těchto místech naboso, nedotýkejte se tváře bez umytí rukou, vyměňte si oblečení ihned po tréninku.

Foto: archív fire

Zleva:

Reklama

Výběr článků

Načítám