Hlavní obsah

Na permanentní dietě je každá pátá žena do 25 let věku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně zdravě jedí mladí lidé, naopak nejzdravěji lidé po čtyřicítce. Diety drží hlavně mladé ženy a muži středního věku. Vyplývá to z internetového průzkumu, kterého se zúčastnilo přes deset tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Dívky usilují o štíhlost pod tlakem módních časopisů.

Článek

„Po čtyřicítce mají lidé peníze na lepší jídlo a vědí, že tělo funguje podle toho, co mu dají,“ soudí Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Dodává, že naproti tomu mládež neslyší na varování, že když bude nezdravě jíst, může dostat kolem čtyřicítky infarkt.

Otesánkové

Průzkum ukázal, že téměř polovina mužů do 25 let hledí hlavně na to, aby za jídlo utratili co nejméně peněz, a kvalita je až druhořadá. Mladé ženy se odbývají nebo nejedí vůbec. Na permanentní dietě je každá pátá žena do 25 let věku.

Pokud jde o přejídání, muži se nadměrně stravují hlavně v mládí. Do 25 let věku se přejídá téměř 15 procent mužů.

Ženy se naopak přejídají až v předdůchodovém věku. Za otesánka označil průzkum každou desátou ženu nad 55 let.

Motivace k dietám

A jak je to s dietami? Suchánek soudí, že se týkají hlavně mladých žen, protože usilují o štíhlost pod tlakem módních časopisů.

Muži mají motivaci kolem čtyřicítky, protože už vidí infarkty svých kamarádů a kvůli nadváze nedoběhnou autobus a nedopnou kalhoty.

Ženy si dopřávají nejvíce jídla před důchodem, protože v té době už nejsou pod tlakem, aby zvládly rodinu i děti. Děti jsou dospělé a v zaměstnání mají ženy relativně stabilní pozici. „A tak si řeknou – už je všechno za mnou a můžu si dopřát, na co mám chuť,“ soudí Suchánek.

Snídá necelá polovina Čechů

Jiný průzkum ukázal, že snídá jen 48 procent Čechů. A důvod? Nedostatek času. Třetina má první jídlo až v zaměstnání, často jogurt. „Masové vynechávání snídaně je varující,“ říká předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky FN Motol v Praze Petr Tláskal. Dlouhodobé studie ukazují, že ti, kteří pravidelně snídají, mají menší sklon k obezitě a k nemocem s ní spojenými.

Snídaně by měla pokrýt dvacet procent denního energetického příjmu. Má velký význam pro mozek, který potřebuje trvalý příjem cukru. Rezervy, které jsou v játrech, se během noci vyčerpají a musejí se tělu dodat. Když se tak nestane, výkonnost klesá.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé velmi často zajídají své špatné pocity

Diety mají úspěch. Nabízejí totiž iluzi jednoduchého řešení. Při hubnutí však nejde jen o počítání kalorií. Jde daleko víc emoce. O tom se ale v žádné dietě...

Výběr článků

Načítám