Hlavní obsah

Zcela ojedinělé, ale pravdivé: koronavirus vypudil rakovinu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako zázrak: poté, co lékaři potvrdili u 61letého onkologického pacienta z Británie koronavirus, velká část rakovinotvorných buněk zmizela. Deník Bild s odvoláním na odborný časopis British Journal of Hematology dále v sobotu napsal, že lékaři muži před onemocněním covidem-19 v létě 2020 diagnostikovali Hodgkinův lymfom, druh rakoviny krve, který ovlivňuje lymfatický systém.

Foto: Social Media, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pacient po nákaze novým typem koronaviru skončil na jedenáct dní v nemocnici připojený na kyslík a také dostal zápal plic.

To, co ošetřující lékaři našli při pozdějším vyšetření rakoviny, na ně zapůsobilo. Podle Bildu rakovinné buňky téměř zmizely.

„Ještě ani nezačal s chemoterapií,“ sdělili onkologové s tím, že předpokládají, že za pokles počtu buněk rakoviny může být zodpovědná koronavirová infekce.

Jak se dá koronavirus chytit podruhé? Studie vystaví dobrovolníky opětovné nákaze

Zahraniční

To by znamenalo, že imunitní reakce těla na koronavirus také napadla rakovinné buňky.

Absolutní vzácnost

Podle Michaela von Bergwela z kliniky LMU v Mnichově jsou podobné případy považovány za „absolutní vzácnost“. „Určitě dojde k ojedinělým případům pacientů, jejichž rakovina po propuknutí nemoci covid-19 zmizí. Je však velmi sporné, zda se tyto případy vyskytují častěji u této konkrétní virové infekce než u jiných infekcí,“ cituje ho Bild.

Lékař: Jednomu ze sta hrozí při covidu úmrtí, trombóza až tisíckrát méně

Domácí

Lékař varuje před úmyslným nakažením se koronavirem v naději na uzdravení. „Určitě nemůžete předpokládat ochranný účinek,“ upozorňuje. Naopak zdůrazňuje, co se může stát: „Infekce může být také spouštěčem rakoviny!“

Reklama

Výběr článků

Načítám