Hlavní obsah

Moderní léky proti rakovině jsou pro nemocné často nedostupné

V léčbě rakoviny došlo v poslední době ke značným pokrokům a to nejen v nových postupech léčby, ale také díky vyvinutí nových, účinnějších léků. Problém je však v tom, že tyto nové, moderní a velmi účinné léky jsou velmi drahé a pojišťovny je proplácejí až ve stádiích onemocnění, kdy ostatní léčba selhává, což je často již pozdě.

Článek

Nejméně deseti procentům ze 300 pacientek s rakovinou prsu, které přijdou ročně na onkologii Fakultní nemocnice v Olomouci, by již v první fázi nemoci pomohl lék s názvem Herceptin, který podporuje vlastní  imunitní systém v boji proti nádoru. Doposud se podával až ve chvíli, kdy se objevily metastázy. V této čtvrté fázi rakoviny ovšem lékaři už moc nezmůžou a lék jen ženě prodlouží život. Podle primáře onkologie Karla Cwiertka pojišťovna bohužel podání tohoto léku po operaci nehradí.

Žena, které lék může zachránit život, paradoxně musí počkat, až se jí v těle objeví metastázy. Nebo si musí léčbu zaplatit sama. Podle posledního ceníku stojí roční léčba 947 000 korun. Což je neúnosné nejen pro normálního člověka, ale také pro samotné nemocnice.

Ano, je to velmi mnoho peněz. Nicméně jakou hodnotu má život člověka? Navíc pohlížíme-li na celou věc z dlouhodobější perspektivy - použije-li se lék v prvním stádiu a bude-li účinný - tudíž pacientka již nebude potřebovat další léčbu - nevyjde to ve finále pojišťovny na méně peněz, než-li samotná a následná léčba méně účinnými léky?

Moderní léky jsou dostupné často jen pro majetné nemocné

Podobné problémy řeší specialisté a lékárníci s dalšími moderními a drahými léky Glivec nebo Tracleer. Přestože Glivec, který účinně pomáhá léčit chronickou myeloidní leukémii a také některé zhoubné nádory žaludku a střev, je špičkovým přípravkem svého druhu, podle nové vyhlášky může být nasazen, až když ostatní méně účinné přípravky nezaberou.

"Všude v Evropě a v USA se přitom Glivec nasazuje už od počátku léčby, tedy v období, kdy může nejvíce pomoci," říká primář  hemato-onkologické kliniky Tomáš Papajík.

"Situace kolem drahých léků je stále velmi nejasná a pro ty, kteří je potřebují, je to otázka života a smrti," reagoval lékárník Aleš Krebs. Na Glivec by si pacienti navíc měli připlácet až 4 000 korun měsíčně. To je nereálné pro těžce nemocného, který je dlouhodobě na neschopence nebo v invalidním důchodu.

"Ministerstvo sice tvrdí, že Glivec bude bez doplatku, ale to jen v případě, že na něj lékárna neuplatní přirážku, na niž má ze zákona nárok," uvedl Krebs.

Reklama

Související témata:
Glivec

Související články

Diagnóza rakovina

Žádná jiná diagnóza nevzbuzuje takový strach jako rakovina. Strach je u mnohých lidí natolik velký, že se obávají jít k lékaři. Včasné odhalení nemoci přitom...

Výběr článků

Načítám