Hlavní obsah

Preventivní vyšetření prsu pro všechny ženy

Jednou za dva roky hradí zdravotní pojišťovny preventivní vyšetření prsu mamografem ženám ve věku od 45 do 69 let. "Ženy jiných věkových skupin nemají na vyšetření zdarma nárok. A to přesto, že u nich hrozí vyšší riziko onemocnění.

Článek

Ty, které tuto podmínku nesplňují nebo chtějí vyšetření podstoupit v kratším časovém intervalu, mohou získat příspěvek v rámci projektu Ženy ženám. Dostanou na něj dvě stě korun z konta Avon proti rakovině prsu. Je ale třeba počítat s tím, že cena jednoho vyšetření se pohybuje od 200 do 800 Kč," uvádí doc. MUDr. Jan Daneš, CSc., místopředseda Asociace mammodiagnostiků České republiky.

Poukazy na vyšetření se budou rozdávat na akcích Avon nebo v Avon centru. Získat se dají také na Lince proti rakovině prsu (tel. 800 180 880), která je pro celou Českou republiku bezplatná. Je v provozu od pondělí do pátku od devíti do devatenácti hodin. Ve středu zde zastihnete také onkologa (16.00 až 19.00 hod.) a vpátek psychologa (16.00 až 19.00 hod.). Projekt Ženy ženám potrvá až do konce října.  

Pomáhá také Mamma HELP

Mamma HELP je sdružení žen s nádorovým onemocněním prsu, které provozuje síť denních komunitních center. Jsou určeny ženám, kterým lékař právě sdělil tuto onkologickou diagnózu. Bývalé pacientky jim poskytují bezplatné služby a podělí se především se svou osobní zkušeností. Poskytnou jim také informační brožury, kontakty na psychology, sociální poradenství apod. Více informací na www.mammahelp.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Sója snižuje riziko rakoviny prsu

Ženám, které často jedí sóju, zřejmě hrozí menší riziko vzniku rakoviny prsu. Tvrdí to tým složený z vědců několika amerických univerzit. Jejich výzkum...

Výběr článků

Načítám