Hlavní obsah

Mléko je nepostradatelné

Právo, LO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správná výživa patří mezi rozhodující faktory, kterými můžeme ovlivnit zdravý vývoj dítěte a jeho zdravotní stav v dospělosti. Podle výzkumných studií konzumuje dnešní populace dětí jen 70 procent doporučené denní dávky vápníku. V jejich jídelníčku vzniká nedostatek některých důležitých látek, jako jsou antioxidační vitamíny, železo a jód.

Foto: Jan Kaše

Na srazu budou k vidění i tyto upravené vozy

Článek

Také jim chybí lehce stravitelné bílkoviny rostlinného a mléčného původu. Zdrojem těchto důležitých látek jsou přitom známé a dostupné potraviny - mléko a zakysané mléčné výrobky.

Nejvíce se vyskytuje vápník v mléce, které obsahuje 120 mg vápníku ve 100 ml. Vápník je v mléce přítomen ve formě laktátu, jehož vstřebatelnost v organismu dosahuje až 90%.

"Čerstvé mléčné výrobky obsahují v optimálním poměru vitamíny a minerální látky, které napomáhají vstřebávání vápníku a jeho zabudování do kostí. Jedná se o vitamíny D, B6, B12 a minerály fosfor, fluor a hořčík," říká odbornice na zdravou výživu RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc.

Zvyšuje obranyschopnost

Kromě toho konzumace zakysaných mléčných výrobků ovlivňuje některé fyziologické děje. "Probiotická kultura, která je přítomná v zakysaných mléčných výrobcích, zvyšuje obranyschopnost organismu. Upravuje také trávení a brání zácpě. Pro osídlení střeva probiotickou kulturou je nejlépe využít čerstvé kefíry, zakysaná mléka či podmáslí. Zvlášť po léčbě antibiotiky je vhodná jejich každodenní konzumace. Nejlépe ráno nalačno nebo večer před spaním," dodává dr. Oliveriusová.

Mléčné výrobky jsou nejen zdrojem snadno stravitelných bílkovin, ale obsahují také dostatečné množství nukleotidů. Ty jsou důležité pro vývoj nervové soustavy. Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění je také důležité, že poměr bílkovin a tuků v mléce je jeden z nejvyváženějších.

Reklama

Související články

Mléko je možná příčinou dětské obezity

Snad žádná zodpovědná maminka by svému dítěti neodepřela sklenku čerstvého mléka, které je výtečným zdrojem potřebného vápníku. Tvrzení "všeho s mírou" však...

Kojení chrání děti před angínou

Čerstvá studie znovu potvrdila, že kojení je zdraví prospěšné. Cukry ze skupiny oligosacharidů, které se v mateřském mléce vyskytují, dokáží významně redukovat...

Mateřské mléko je stále nedostižné

Mateřské mléko poskytuje dětem ideální výživu. Do jisté míry ho můžeme nahradit a zlepšit zdraví nekojených nebo dokrmovaných dětí i výživou umělou. Pokud...

Výběr článků

Načítám