Hlavní obsah

Mateřské mléko je stále nedostižné

Právo, Martin Gregor

Mateřské mléko poskytuje dětem ideální výživu. Do jisté míry ho můžeme nahradit a zlepšit zdraví nekojených nebo dokrmovaných dětí i výživou umělou. Pokud se do ní přidají probiotika nebo prebiotika. Živiny se totiž dostávají do těla zažívacím ústrojím a jeho mikroflórou. Je to složitý systém obsahující přes tisíc živých buněk.

Foto: Renáta Polišenská

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II.

Článek

To vše na ploše stokrát větší, než je povrch lidského těla. Ve střevě kojených dětí mají převahu mléčné bakterie, které podporují správné funkce zažívaní, proto jsou také tyto děti ve výhodě.

Způsobují to látky, které jsou obsaženy v mateřském mléce, tzv. prebiotika - nestravitelné složené cukry, které působí příznivě na růst bakterií. Osídlení střeva bakteriemi se u dítěte, které je výlučně kojené, mění výrazně teprve tehdy, když ho matka přestává kojit a přechází na nemléčné příkrmy. Děti uměle živené mají sice pestřejší střevní mikroflóru, ale ta obsahuje ve větší míře i bakterie nepříznivé a těch prospěšných má méně.

Nekojeným dětem dáme obohacené mléko

Složení střevní mikroflóry se dá pozitivně ovlivnit tím, že se do mléka přidají prebiotika, která jsou potravou pro probiotické bakterie. Jejich účinky se projeví na pohybu střevní sliznice a na lepším vyprazdňování, zlepší se i vstřebávání vápníku a dalších živin. Chrání dítě před průjmy a posilují jeho obranyschopnost. Obsahují je např. všechna mléka řady Nutrilon, mléko Omneo a Sunar komplex.

Někteří výrobci přidávají do umělých mlék přímo živé bifidobakterie - probiotika. Tím se zlepší střevní flóra u nekojených dětí. Mléka obsahující životaschopné bakterie bývají označena slovem BIFIDUS (např. Beba 2 Bifidus, Nestlé Junior Bifidus). Musí se ale připravit přesně podle návodu a zahřát jen na teplotu 40 stupňů C, aby nedošlo k jejich poškození. (Autor je dětský lékař a pracuje v nemocnici v Tachově)

Probiotika i pro alergiky

Alergických onemocnění, jako jsou např. ekzém, senná rýma, astma přibývá. Odborníci se domnívají, že příčinou jejich vzniku může být nedostatečný kontakt dítěte po porodu s bakteriemi, změněný životní styl a dodržování přísných hygienických opatření i návyků.

To vše se totiž podílí na vytvoření správné střevní mikroflóry, která je velmi důležitá pro obranyschopnost člověka. Pokud se v časném kojeneckém věku vývoj mikroflóry opozdí, brání to ve vyzrávání obranných mechanismů ve střevě. Tedy v době, kdy je střevo vystaveno novým a novým alergenům v potravě a jeho nezralá obranná bariéra přináší riziko vzniku alergických onemocnění.

Jak uvádějí některé výzkumné studie, právě podávání prebiotik a probiotik dětem, kde se v rodině alergická onemocnění vyskytují, významně snížilo výskyt alergie. Probiotika se už s úspěchem použila i v léčbě atopického ekzému a u dětí, které nesnášejí bílkoviny kravského mléka.

Slovníček

Prebiotika jsou nestravitelné části potravin - vlákniny. Podporují růst určitého druhu pro tělo prospěšných bakterií, např. bifidogenní bakterie, a jsou pro ně potravou v tlustém střevě. Tím pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry tlustého střeva a mají příznivý vliv na zdraví člověka.

Probiotika jsou kultury živých mikroorganismů. Nejčastěji to jsou mléčné bakterie - laktobacily a bifidobakterie, které našemu zdraví prospívají. Při dostatečném osídlení střevní sliznice nás chrání před nepříznivými vlivy infekčních bakterií i virů.

Funkční potraviny obsahují biologicky aktivní sloučeniny, které ovlivňují jednu nebo více funkcí v těle a mají pozitivní vliv na zdraví. Mohou obsahovat prebiotika, probiotika nebo kombinaci obou.

I když umělá mléčná výživa pro kojence v poslední době dosáhla velkého pokroku, zůstává mateřské mléko stále nedostižným vzorem. Výživa pro dítě je vždy připravená, a to přesně podle jeho konkrétních potřeb. Obsahuje unikátní složky z imunitního systému matky a tím chrání kojence před většinou nemocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám