Hlavní obsah

Mikroplasty jako riziko dnešní doby. Jak minimalizovat jejich usazování v organismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikroplastům a nanoplastům se ve svém životě nevyhnete, existují ale způsoby, jak je eliminovat na minimum.

Foto: Profimedia.cz

Mikroplasty jsou například obsaženy v mořských rybách

Článek

Mikroplasty a nanoplasty, tedy částice, které se uvolňují z komerčních plastů, jsou všude kolem nás a tělo je absorbuje. Ze sportovního oblečení, z jídla, které jste připravovali na plastovém prkénku, salátu, který servírujete v plastové míse… Ale také z krabiček, ve kterých si odnášíte jídlo z restaurace. I proto lze dnes s jistotou říci, že mikroplasty v nějakém množství má v sobě úplně každý.

Podle Jamie Alanové, docentky na katedře farmakologie a toxikologie na Michiganské státní univerzitě, je přirozené chtít zamezit vystavení organismu těmto částicím. Mimo jiné také proto, že mikroplasty jsou v celém systému.

V současnosti probíhá výzkum, který se zabývá pochopením účinků mikroplastů na náš organismus a během něj byly nalezeny mikroplasty v našich tepnách, v placentě, v krvi a dalších částech těla.

Nanoplasty v jídle: Každý týden sníme platební kartu

Věda a školy

Předchozí studie, které se zaměřily na účinek, jenž mají mikroplasty na naše buňky a organoidy, ukázaly, že když se mikroplasty dostanou do našich buněk, může to vést k jejich smrti. „Navíc mohou napadnout i DNA a způsobit její nežádoucí změny, což může vést k celé řadě nemocí,“ vysvětlila Jamie Alanová pro Huffington Post.

Přestože je tělo naprogramováno přírodou tak, aby se s komplikacemi vypořádalo, s mikroplasty si neví rady.

Jak jejich usazování v těle minimalizovat?

Mikroplastům se bohužel nelze zcela vyhnout. V poslední době byly odhaleny ve vodě, vzduchu, rybím mase apod. Nicméně existují možnosti, jak jejich usazování v organismu co možná nejvíce eliminovat.

1. Sledujte, kolik ryb ulovených v oceánu jíte. Mikroplasty se do vašeho organismu často dostávají potravou. A oceán je plný mikroplastů, které s potravou konzumují ryby, usazuje se v jejich mase a takto doputuje na váš stůl. Do vašeho těla.

Mořské plody ale nejsou jediným viníkem. Mikroplasty obsahují i potraviny jako kuřecí nugety, rostlinné nugety, steak ze svíčkové a další bílkoviny. Jelikož se bez bílkovin obejít zcela nemůžete, je lepší sáhnout po kuřecích prsou, vepřové panence či tofu, které mikroplastů obsahují méně.

2. Zvažte, z jakého materiálu je vaše oblečení a zda je vhodný pro denní nošení. Hlavním zdrojem nanoplastů v našich řekách i dýchacích cestách je podle Kizzy Charles-Guzmanové, generální ředitelky Centra pro environmentální zdraví, právě oblečení. Podle odhadů asi 70 % veškerého oblečení je vyrobeno z plastových materiálů. „Při výrobě, praní, ale i nošení tohoto oblečení se uvolňují drobná plastová vlákna do vody a do vzduchu,“ dodává odbornice.

3. Nepoužívejte plastové krabičky na jídlo a neohřívejte si v nich pokrmy v mikrovlnné troubě. Pokud jste příznivcem plastových obalů, ve kterých si nosíte jídlo z restaurace, zpozorněte. Možná si s dobrotou k obědu servírujete dezert v podobě mikroplastů. Krabičky na jídlo z tohoto materiálu často uvolňují mikročástice plastu do potravin, které pak konzumujete. A pokud si v krabičce z plastu jídlo ohříváte v mikrovlnce, škodlivých látek se uvolňuje ještě víc.

4. Vybírejte si opakovaně použitelné láhve na vodu. Všichni už vědí, že plastové lahve od pití zamořují planetu, málokdo ale tuší, že se z nich, protože jsou připravovány nejlevnější technologií, uvolňují nano- a mikroplasty do pití, které si z nich dopřáváte. Proto volte kovové nebo skleněné lahve, ve kterých vaše pití navíc vydrží déle studené.

5. Pozor na věci denní péče. Mikroplasty se mohou vyskytovat i v deodorantech, pleťové i tělové kosmetice. Zatím jen u některých přípravků na etiketě najdete informaci, zda daný produkt mikroplasty obsahuje a uvolňuje. Ale proč byste třeba hřeben nemohli mít dřevěný?

Mikroplasty jsou všude kolem nás. Filtrovat vzduch, abyste zamezili tomu, že se budou usazovat ve vašem těle, asi nebudete. Přesto můžete výrazně snížit jejich přísun. Na to myslete, až si budete kupovat další drink v PET lahvi nebo tvrdit, že ohřívání oběda v plastové misce je rychlé. To možná ano, v žádném případě však není zdravé.

V litru balené vody je stokrát více částic plastu, než se čekalo

Věda a školy

Vědci z Ostravy jako první prokázali přítomnost plastů v placentě i plodové vodě současně

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám