Hlavní obsah

Nanoplasty v jídle: Každý týden sníme platební kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Každý spořádá týdně zhruba jednu platební kartu. Tedy přesněji řečeno se mu dostane v potravinách do organismu tolik mikroplastů a nanoplastů, že by z nich bylo možné kartu vyrobit. Lékaři již vědí, že lidské tělo na něco takového není stavěné, protože plasty mohou způsobovat nejrůznější onemocnění.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Studie Světového fondu na ochranu přírody uvádí, že člověk pozře za týden zhruba pět gramů mikroplastů. To je množství odpovídající například jedné platební kartě.

Článek

Tuzemští výzkumníci chtějí nyní zjistit, jak přesně se plasty do potravin dostávají, v jakém množství a kde je jich nejvíce. Výsledky budou do roka.

Popíšeme, jak se plastové částice šíří v zemědělství
Pavel Horký, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity

„Unikátnost výzkumu spočívá v tom, že popíšeme, jak se plastové částice šíří v zemědělství. Budeme je hledat v terénu, tedy například rozborem plodin rostoucích u skládek, nebo v mase hospodářských zvířat,“ řekl Novinkám Pavel Horký z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Do výzkumu se zapojí také odborníci z Akademie věd ČR.

Vědci z Olomouce chtějí spolu se zahraničními kolegy urychlit šlechtění luštěnin

Věda a školy

Praní, brzdění, odpadky

Mikroplast je částečka plastu o velikosti do pěti milimetrů, nanoplast je o poznání menší a má sotva tloušťku lidského vlasu. Do krajiny se dostávají hned několika cestami.

Zhruba třetina z těchto částic se dostane do přírody v odpadní vodě z praní syntetického prádla, tedy např. triček či bund z umělého vlákna. Čistírny odpadních vod neumí drobné plasty odbourat. Další třetina je z automobilových pneumatik a uvolňuje se při brzdění. Zbytek je ze skládek nebo z pomalu se rozkládajících PET lahví a pytlíků pohozených v přírodě.

Překvapení: v důlních vodách jsou mikroplasty, zjistil ostravský výzkum

Věda a školy

Dobrou zprávou je, že většinu plastů lidský organismus vyloučí. Přesto mohou způsobovat zánětlivá onemocnění. Přesný rozsah toho, co vše mohou plasty v těle napáchat, vědci ještě neznají. Objeveny byly tyto plastové částečky přitom už i v mateřském mléce. Špatnou zprávou je, že nanoplasty jsou tak malé, že v organismu mohou útočit i na samotné buňky, tedy jeho základní stavební kameny.

„Jisté je, že se plasty v lidském organismu postupně hromadí a my nejsme zatím schopni říci, jaké škody to může časem v populaci napáchat. Proto je naším cílem zmapovat, nakolik je krajina plasty zasažena. Z toho vyplyne, jak obsah plastů ve stravě snížit,“ vysvětlil Horký.

Nanoplasty jako časovaná bomba

Jedinečnost projektu spočívá v jeho ucelenosti. Zaměřuje se na rostlinnou i živočišnou výrobu, ale také na zemědělskou půdu. Vědci již po drobných částečkách plastů pátrají v zemědělsky obhospodařovaných oblastech v okolí skládek.

Náplně pro nahřívaný tabák chtějí využít k výrobě cihel či hubení krys

Věda a školy

Nově budou sledovat, jak tyto částice putují u drůbeže v rámci jednotlivých orgánů. Dosud se podobný výzkum konal jen na myších, ten nový ale zjistí cestu plastů v potravině až na talíř.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Mikro- a nanoplasty se uvolňují do krajiny i z odhozených odpadků.

Vědci se brzy pustí i do pokusů ve sklenících. Mikroplasty budou uvolňovat do půdy, do níž pak vysadí nejčastěji pěstované plodiny, tedy třeba kukuřici nebo pšenici. Budou pak sledovat, jak se z půdy dostávají plasty do konkrétních částí rostlin. Výzkumný tým bude následně pátrat po mikro- a nanoplastech přímo na farmách na jihu Moravy a na Vysočině.

„Díky těmto datům zmapujeme terén a budeme schopni hledat způsoby, jak se plastů zbavit,“ dodal Horký.

Plasty představují podle vědců pro lidstvo časovanou bombu; podle OSN je v mořích přes 50 bilionů částic mikroplastů, což je 500krát více než hvězd v naší Galaxii.

V litru balené vody je stokrát více částic plastu, než se čekalo

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám