Hlavní obsah

Lymská borelióza může ohrozit nenarozené dítě

– PRAHA

Lymská borelióza, kterou přenášejí klíšťata, může mít závažné následky v případě, že se jí nakazí těhotná žena. Zatím sice neexistuje jednotný lékařský názor na to, zda existuje vrozená borelióza, tedy zda se infekce může přenést krví přes placentu na plod. Z vyšetření velkého počtu dětí se ale ví, že děti matek, které v těhotenství boreliózu měly, mají mnohem více vrozených vad.

Článek

Borelióza sice není tak zákeřná nemoc jako klíšťová encefalitida, může ale způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Na rozdíl od encefalitidy se borelióza dá léčit antibiotiky. Nemocí se ročně nakazí několik tisíc lidí. Loni bylo podle Státního zdravotního ústavu hlášeno rekordních 4370 osob. Nejvíce onemocnění je mezi dětmi a lidmi ve věku nad 45 let. Řekla to přednostka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jana Hercogová, která se výzkumu léčby těhotných žen s lymskou boreliózou dlouhodobě věnuje. 

Pacientka s rozvinutými projevy boreliózy by měla podle lékařů být v prvních třech měsících gravidity léčena antibiotiky aplikovanými injekčně nejlépe při hospitalizaci. Pokud je ve čtvrtém až devátém měsíci, měla by dostávat antibiotika v tabletách. Rozdílný přístup k léčbě je dán tím, že v různých fázích těhotenství se u plodu utvářejí různé tkáně a jsou také rozdílně náchylné k poškození. 

Speciální vyšetření je nutné udělat i po porodu dítěte

Speciální vyšetření je nutné udělat i po porodu. Je třeba nabrat pupečníkovou krev a vyšetřit centrální část placenty. Jestliže se zjistí přenos onemocnění na novorozence, je nutné ho léčit. 

Kožní projevy boreliózy byly poprvé popsány v 90. letech 19. století, ale nevědělo se, co je způsobuje. Důkladněji byla borelióza, která může napadnout i centrální nervovou soustavu, působit bolesti kloubů či svalů a poškodit různé orgány, popsána až v roce 1976. Původce onemocnění, bakterie borelie, byly identifikovány v roce 1981.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Výběr článků

Načítám