Hlavní obsah

V laboratoři určí, jestli bylo odstraněné klíště infikované

– PRAHA

Pro léčbu lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy je důležité včasné rozpoznání onemocnění. První příznaky obou chorob, které přenášejí infikovaná klíšťata, se podobají běžným virovým onemocněním, případně se nemusejí dostavit vůbec. U boreliózy to znamená, že onemocnění může přejít do chronického stadia, kdy se může projevit opakovanými záněty kůže, kloubů či šlach nebo napadne nervovou soustavu.

Článek

V současné době již existuje specializovaná laboratoř, v níž odborníci do pěti dnů zjistí, zda klíště bylo nakažené či nikoli, uvedla Eva Laňková z agentury Quent.

Vše, co je potřebné k odeslání klíštěte na testování, je možné koupit v lékárnách, zdravotnických potřebách nebo přes internet na adrese www.kliste.cz. Zde také zájemci najdou bližší informace.

Boreliózu přenáší zhruba každé dvacáté klíště, v ohniscích nákazy to může být až každé třetí. Pravděpodobně nejvíce jich je v Ústeckém kraji. Klíšťata infikovaná encefalitidou se nacházejí zejména na Brněnsku a ve středočeském regionu. V prvním pololetí letošního roku evidoval Státní zdravotní ústav více než 1000 případů lymeské boreliózy a 69 případů klíšťové encefalitidy.

Klíště je nutné chytit za hlavičku

Český hydrometeorologický ústav vydává na každý víkend aktuální předpověď aktivity klíšťat. V poslední době se drží na třetím nejvyšším stupni, a ústav proto doporučuje prohlídky těla a pohyb pouze po zpevněných cestách.

Klíšťata se totiž nejvíce vyskytují v trávě, nejraději mají prosluněné lesní cesty, okraje lesa a mýtiny s vyšší trávou. Tam, kde je podrost zastíněn stromy, se jich moc nevyskytuje. Většinou číhají na konci stébel trávy s roztaženým prvním párem nohou, na kterých mají háčky, které jim slouží k zachycení v srsti nebo kůži hostitele.

Klíště je třeba odstranit co nejdříve, snižuje se tím riziko nákazy. Je třeba ho uchopit pinzetou u hlavičky, nikoli u zadečku, protože tak by se obsah jeho žaludku mohl i s boreliemi dostat do ranky. V případě nouze je možné ho seškrábnout nehtem nebo nožem. Pak ale může jeho sací ústrojí zůstat v rance, kterou je třeba desinfikovat například jodisolem. Pro více informací mrkněte na video jak vytáhnout klíště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám