Hlavní obsah

Lidé vydrží hubnout po předsevzetí patnáct dní, třetina z nich pak ještě přibere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí si dává k Novému roku předsevzetí, že jakmile skončí bujaré oslavy Silvestra, začnou okamžitě hubnout. Jenže touhou po rychlém výsledku mnozí vsadí na drastickou dietu, v jejímž důsledku zafunguje tzv. jojo efekt a po skončení diety člověk obvykle velmi rychle získá těžce shozené kilogramy zpět. A dokonce třetina lidí naopak ještě přibere.

Foto: Profimedia.cz

Rychlé hubnutí zatěžuje organismus, navíc se mnohdy nedostavuje ani očekávaný efekt.

Článek

Ženy většinou vsázejí na bezsacharidové diety. Vyhýbají se všemu pečivu a bílé mouce, ale tento jídelníček vyžaduje velmi přísnou kontrolu zdravotníka a pečlivé plánování všech potřebných živin. Sacharidy totiž tvoří většinovou část skladby lidského jídelníčku a pro tělo představuje vyřazení sacharidů velkou zátěž.

„Je dost znepokojující, že obrovské množství žen se nutí do rychlého hubnutí nadváhy, a pak musejí čelit dvěma věcem, jednak negativním psychickým stavům, když dietu nevydrží, a také možným zdravotním komplikacím a jojo efektu. Klíčem k zdravému životnímu stylu určitě není extrémní dieta,“ tvrdí olympijská cyklistka Victoria Pendletonová, jež je sama odpůrkyní nepromyšlených a drastických diet.

Hubnutí je potřeba naplánovat jako dlouhodobý proces zahrnující trvalou změnu životního stylu, kdy člověk jí zdravě, ale pro tělo dostatečně a kalorie pálí pravidelným pohybem.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí podle individuálního manuálu

Zhubnout po Vánocích touží většina Čechů. Nicméně ne každá dieta či hubnoucí plán se hodí pro každého. Dvojice renomovaných poradců zdravého životního stylu,...

Výběr článků

Načítám