Hlavní obsah

Lidé trpící depresí v rané dospělosti mají vyšší riziko demence ve stáří

Vědci vyvinuli statistický model předpovídající průměrnou trajektorii příznaků deprese od mládí do vyššího věku. Podle jejich zjištění mladí s depresí mají o 73 % vyšší pravděpodobnost, že u nich ve vyšším věku dojde k poklesu kognitivních funkcí, a bude jim tak hrozit demence. Již deset let od prvních příznaků deprese u nich přitom dochází k poklesu poznávání.

Foto: Profimedia.cz

Ani deprese u mladých by se neměla podceňovat.

Článek

Vědci z Kalifornské univerzity v San Francisku sledovali více než 15 000 dobrovolníků ve věku 20 až 89 let. A došli k jednoznačnému závěru, že ti, které ve dvaceti letech trápí příznaky deprese, mají až o 75 % vyšší pravděpodobnost úplného poklesu kognitivních funkcí ve stáří.

„Čím více pak lidé upadají do hlubší deprese, tím rychleji u nich dochází k poklesu poznání. U mladých jedinců se tak děje již po deseti letech od prvních příznaků,” upozorňuje autorka studie doktorka Willa Brenowitzová z oddělení psychiatrie a behaviorálních věd UCSF v časopise Journal of Alzheimer's Disease.

Vyšetření, která pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Zdraví

Pokud se deprese objeví až ve středním věku, pak je riziko rozvoje demence 43 %.

Proč tomu tak je?

Z již předchozích výzkumů vyplynulo, že lidé s depresí mají vysoký počet stresových hormonů, které mohou poškozovat schopnost vytvářet nové vzpomínky.

Podle vědců k tomu dochází v rámci několika mechanismů. Jedním z nich je ten, že v reakci na stres dochází k hyperaktivitě centrálního systému, jež způsobuje vyšší produkci stresových hormonů glukokortikoidů, což vede k poškození hipokampu, části mozku nezbytné pro formování, organizaci a ukládání nových vzpomínek, vysvětluje Brenowitzová.

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

Příznaky Alzheimerovy choroby (nejčastější příčina demence)

  • Obtížné zapamatování nově naučených informací
  • Dezorientace
  • Změny nálady a chování
  • Podezření vůči rodině, přátelům a profesionálním pečovatelům
  • Vážnější ztráta paměti
  • Obtížnost mluvení, polykání a chůze

Fáze Alzheimerovy choroby

  • Raná fáze - člověk může být schopen fungovat samostatně, ale má výpadky paměti.
  • Střední fáze - obvykle jde o nejdelší fázi, kdy si člověk může plést slova, být frustrovaný nebo naštvaný, případně může trpět na náhlé změny chování.
  • Pozdní fáze - v konečné fázi jednotlivci ztrácejí schopnost reagovat na své prostředí, vést konverzaci, a nakonec ovládat pohyb.

Reklama

Související články

Choďte spát o hodinu dříve. Neprohloupíte

Jedním z důsledků šíření nemoci covid-19 se stala často dlouhodobá nutnost pracovat nebo se učit z domova. Mnozí si proto zvykli být vzhůru večer déle,...

Výběr článků

Načítám