Hlavní obsah

Letní nemoci mohou pokazit celou dovolenou

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se absurdní, že například i chřipku lze "chytit" nejen na podzim, ale i v létě, v období vysokých teplot. Na vině onemocnění, jež vlastně není chřipkou v pravém slova smyslu, mohou být nesprávně používaná klimatizace, pobyt u moře nebo oslabená imunita.

Jak se v letních měsících vyhnout angínovým onemocněnímVideo: Novinky

 
Článek

Časté a rychlé přechody z klimatizovaných kanceláří, společenských místností či aut, kdy je klimatizace nastavena například na příjemných 24 stupňů a venku může být na sluníčku i vysoko přes 30 stupňů Celsia, mohou být velice zátěžové i pro zcela zdravý organismus. Musí se totiž vyrovnat s velkým teplotním skokem. Zároveň se skrz klimatizaci mohou přenášet choroboplodné zárodky.

Více jsou ohroženy oslabení jedinci

Samozřejmě, že lidé s oslabenou imunitou jsou více unavení a snáze náchylní k mnoha různým nemocem virového i bakteriálního původu: nachlazení, chřipce, onemocnění dýchacích cest a nejrůznějším zánětům. Jako léčbu i prevenci onemocnění někteří lékaři doporučují užívat enzymy.

Organismus však dokáže zatížit i přirozený, prudký výkyv počasí, kdy se venku ochladí například o deset stupňů, jako se v Česku stalo v polovině července.

Také návrat z exotické dovolené v Egyptě, Tunisku, Thajsku či Jižní Americe zpět do relativně chladné domoviny může organismu přivodit teplotní šok, jenž je zárodečným místem pro onemocnění.

Letní chřipka není pravá chřipka

V horkých ročních obdobích se tato chřipka nazývá letní. Většinou se však jedná o zánět dýchacích cest, který způsobují zcela jiné viry než virus chřipky. Někdy se o letní chřipce hovoří v souvislosti s jakýmkoliv letním onemocněním dýchacích cest, u něhož není jasně stanovena jiná diagnóza, jako je například angína.

Angína se objevuje především v teplém období, kdy řada z nás volí rychlé ochlazení v podobě studených nápojů. Při pití ledových drinků se totiž snižuje prokrvení sliznice, čímž se sníží její přirozená imunita a organismus je pak více náchylný právě k angíně nebo různým virózám.

Letní období roku je také charakterizované zvýšeným výskytem nechřipkových virů, které napadají dýchací cesty podobně jako virus chřipky. Podle serveru www.chripka.cz se jedná zejména o takzvané Coxsackie A  viry a některé echoviry. Aktivitu vykazují také bakterie, například streptokoky.

Jak na letní chřipku

"Mezi příznaky takzvané třídenní, neboli letní chřipky patří teplota, bolest svalů a kloubů. Často ji provázejí průjmy. Avšak její průběh je lehčí než u běžné chřipky a během několika dnů sama mizí," uklidňuje pacienty Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Pravidla bezpečného používání klimatizace

  • neměli bychom jí být vystaveni víc než čtyři hodiny denně, v autě maximálně patnáct minut za hodinu
  • je třeba dbát na pravidelnou výměnu filtrů a čištění zařízení
  • teplotní rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by měl být 5-6, nejvíce však osm stupňů
  • kromě teploty je třeba sledovat i vlhkost a regulovat ji v rozmezí 40-70 procent
  • přechod z klimatizovaného prostředí do teplého by měl být pozvolný

"Léčba je jednoduchá. Pacient by měl zůstat v posteli, měl by hodně pít, a pokud horečka přesáhne 38 stupňů, měl by ji srážet za pomoci léků. Pokud by však potíže přetrvávaly, je na místě vyhledat lékaře."

Reklama

Související články

Vedro ohrožuje život dvěma miliónům Čechů

Tropická vedra, náhlé změny tlaku v atmosféře, kdy přijdou prudké bouřky – to vše ohrožuje život kardiakům a lidem s hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem....

Výběr článků

Načítám