Hlavní obsah

Letní jídelníček, po kterém nepřiberete

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupající teploty a mnoho lákadel v podobě lahodných zmrzlin, spousty ovoce a neustálého uždibování mají za následek, že mnoho lidí v létě přibývá na váze. Jak se ale udržet v létě fit a ve formě?

Foto: Profimedia.cz

V létě se zaměřte nejen na konzumaci ovoce a zeleniny, ale také na poloviční porce.

Článek

Jak si udržet figuru i v létě? Samozřejmě mezi zlatá a platná pravidla patří: nepřejídat se. Pokud ale zmenšíte porce a nezměníte skladbu jídelníčku, příliš si nepomůžete, spíše naopak. Pokud je strava nevhodná a porce jsou příliš malé, tělo trpí hlady a tím spíše se člověk začne přejídat anebo se nechá ovládat chutěmi.

Zařaďte více zeleniny a ovoce

Zelenina a ovoce nejsou příliš překvapivým klíčem k úspěchu. Proč? „Obojí je z 80 % tvořeno vodou. Zbylých 20 % je bohatých na vlákninu, která tělo zasytí a podporuje zdravé trávení,” říká Susan Bowermanová, expertka na výživu Herbalife, a dodává, že konzumací těchto potravin člověk navýší objem jídla s co nejmenším počtem kalorií.

Další, co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku, jsou zeleninové polévky a velké saláty. Například porce bílé rýže, která obsahuje 200 kalorií, se dá nahradit například 10 porcemi pečeného květáku, který díky vyššímu obsahu vody i vlákniny žaludek dostatečně zasytí.

Dalším trikem, jak se zasytit na delší dobu a navýšit porce zeleniny v jídelníčku, je přidávání nakrájené nebo nastrouhané zeleniny do různých pokrmů (nejvhodnější a nejpoužívanější je například mrkev a cuketa). Přidávat se mohou do polévek, k masu, připravovat se dají jako karbanátky, sekaná či těstoviny.

„Přidejte také spařený špenát do omelety z bílků nebo uvařenou máslovou dýni do proteinového koktejlu,“ radí Bowermanová. Pozor ale na vyřazení tuků. Ačkoli se to zdá jako dobrý nápad, vyřadit vše tučné je chyba. Přísun tuků totiž tělo potřebuje. Nejvhodnější jsou tuky s nenasycenými mastnými kyselinami (olivový olej).

Pozor na cukry
Víte, že sklenice 100% ovocné šťávy obsahuje až pět kostek cukru? Raději nahraďte džusy a šťávy čerstvým sezónním ovocem.

Snižte příjem, zvyšte výdej

Jak hubnutí, tak i tloustnutí je jednoduše řečeno jen o rozdílu mezi přijatou energií ze stravy a vydanou energií nezbytnou pro fungování našeho těla. „Ideální je snížit příjem energie ze stravy a zvýšit výdej energie každodenním pohybem,“ říká Petr Mesároš výživový poradce pro hubnutí.

Pokud si těžko odpíráte a neumíte se přesvědčit k tomu, že porci zkrátka a dobře nedojíte, nehleďte na cenu a v restauraci si objednejte poloviční porci. To samé můžete dělat i doma, kdy si kvůli postavě nechcete odepřít oblíbené, avšak ne úplně dietní jídlo. „Pokud setrváte, výsledek se dostaví,“ říká Mesároš.

Jezte pětkrát až šestkrát denně a díky tomu bude váš metabolismus v neustálém režimu spalování. Ideálně tedy tři hlavní jídla a dvě až tři svačiny, přičemž pauzy by neměly být delší než tři hodiny.

Pozor na diety

„Všechny rychlé diety s sebou nesou riziko jo-jo efektu. Většinou jsou totiž založeny na zmatení metabolismu, který se zpomalí, přejde do úsporného režimu a nepustí tuky, protože ty pro něj znamenají energii, ale zbaví se naopak svalové hmoty," vysvětluje výživová poradkyně Martina Divišová z Naturhouse a dodává, že s problémem jo-jo efektu se potýká také mnoho Češek.

Reklama

Výběr článků

Načítám