Hlavní obsah

Letní aktivity, při kterých se pobavíte a zároveň spálíte spoustu kalorií

Novinky, das

Ztrácíte se stoupající venkovní teplotou motivaci chodit do posilovny? Využijte hezké počasí ke sportování na čerstvém vzduchu. Letní sporty nabízejí řadů benefitů, snadno díky nim zhubnete i naberete svaly.

Foto: Profimedia.cz

Plážový volejbal

Článek

Plavání

Intenzivní plavání je ten nejsnazší prostředek, jak si vyrýsovat postavu. „Při plavání se totiž zapojují všechny svalové skupiny od zad, břicha, hýždí, hrudníku i nohou. Naprosto skvělé je plavání na posílení vnitřní strany stehen,“ upozorňuje hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Mgr. Kateřina Hollerová.

Nicméně neočekávejte od plavání, že zhubnete. „Plavání není aktivita, která vám pomůže zbavit se podkožního tuku. Obvykle plaveme ve vodě, která je chladnější než teplota těla, takže organismus má tendenci uchovávat si tukové zásoby. Kromě toho je důležité správně jíst, to platí obecně u každého sportu. Budete-li mít špatně nastavený jídelníček, k vysněné postavě vám nepomůže žádný druh sportu,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Spálené kcal/60 minut: 350–700

Počet spálených kalorií u plavání se liší nejen podle tempa, ale třeba i stylu plavání (prsa, kraul, znak, motýlek). Velmi účinné je rychlé šlapání vody, u kterého můžete spálit až 710 kcal.

Plážový volejbal

Plážový volejbal se hraje na nestabilním povrchu – písku, díky čemuž zapojujete do hry navíc plosky nohou, které se neustále musí přizpůsobovat nerovnému povrchu.

„I když vás zpočátku mohou po plážovém volejbalu bolet chodidla, je tento sport pro klenbu chodidel velmi zdravý a prospěšný,“ prozrazuje výhody Hollerová.

Při tomto sportu navíc posilujete všechny hlavní svalové skupiny paží, nohou, hýždí, hrudníku a břicha. A protože písek tlumí otřesy způsobené dopady, je plážový volejbal mnohem šetrnější ke kloubům než ten klasický.

Při pobytu na slunci, zvlášť při dlouhotrvající fyzické aktivitě, je však nutné dodržovat pitný režim. „V klidovém stavu tělo vyžaduje minimálně 1,5 l tekutiny denně, při vysoké fyzické zátěži se potřeba zavodňovat organismus radikálně zvyšuje. Dejte přednost neperlivé vlažné vodě před perlivou, která dráždí žaludeční stěny,“ doporučuje Bartolomějová.

Spálené kcal/60 minut: 500–700

Cyklistika

Výborná varianta pro lidi s nadváhou či problémovými klouby. „Od rekreační jízdy na kole nemůžete očekávat, že posílíte kompletně všechny svaly na těle a rapidně si zlepšíte kondici. Nejvíce posílíte svaly na nohou, pro posílení i dalších svalů je dobré jízdu na kole například kombinovat s plaváním, při kterém posílíte svaly trupu a rukou,“ upozorňuje Hollerová.

Při jízdě na kole není až tak důležitá doba jízdy, jako spíše rychlost. Například při rychlosti 8 km/hodinu spálíte přibližně 180 kcal. Pokud pojedete závodním tempem, můžete spálit až 1300 kcal za hodinu.

Spálené kcal/60 minut: 300–800

Vodní lyžování

Při jízdě na vodních lyžích je důležité mít sílu v nohou i rukou, ale také umět ovládat střed těla – břicho a záda.  Při prvních několika jízdách budete pravděpodobně spíše pod vodní hladinou než na ní, ale nic si z toho nedělejte.

Bavte se, smějte se, snažte se a brzy se začnete zlepšovat. Odměnou vám pak bude nejen nevšední zážitek, ale i nemalý počet spálených kalorií a pevnější tělo.

Spálené kcal/60 minut: 480

Tenis či badminton

Tenis nebo badminton jsou ideální sporty pro zlepšení kondice a cílené posílení svalů na rukou a nohou. Podle intenzity zátěže můžete při hodině tenisu spálit 350 až 570 kilokalorií.

„Kromě toho si zlepšíte prostorovou orientaci, souhru oka a ruky, zrychlíte reakce, získáte více síly a zvětšíte svou rychlost,“ vyjmenovává plusy hraní tenisu Hollerová.

„Tenis je vhodný sport také pro lepší flexibilitu kloubů a ocení ho i ti, kteří potřebují zlepšit kardiovaskulární zdraví,“ dodává Bartolomějová.

Pozor: Badminton a tenis obzvlášť jsou sporty náročné na techniku. Pokud jste začátečníci, obraťte se na trenéra. Vyhnete se díky tomu případným zraněním a naučíte se, jak kompenzovat jednostrannou zátěž, která z hraní tenisu a badmintonu plyne.

Spálené kcal/60 minut u tenisu: 350–570

Spálené kcal/60 minut u badmintonu: 350–530

Další aktivity
Kolečkové brusle (390 kcal/hod.) pro zpevnění zadečku
Skákání přes švihadlo (450 kcal/hod.)
Hra frisbee (250 kcal/hod.)
Šnorchlování (100 kcal/hod.)
Veslování – úžasný letní spalovač (500–1220 kcal/hod.).

Reklama

Výběr článků

Načítám