Hlavní obsah

Léčbu usnadní čaje

Právo, ja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylinky lidé znali a používali od pradávna. V posledních letech se používají stále více k léčbě mnoha nemocí. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že fytoterapie je na celém světě praktikována třikrát až čtyřikrát častěji než klasická medicína.

Foto: Šimon Pikous

Mgr. Zora Machartová

Článek

Také lékaři se ve velké míře spoléhají na bylinky. Není se tedy čemu divit, když například při nemocech z nachlazení doporučí lékař nemocnému jako podpůrný prostředek léčby bylinný čaj.

Čaje při nachlazení

K dispozici je např. Průdušková čajová směs, která obsahuje jitrocelový list, proskurníkový kořen, plod šípku, lékořicový kořen, mateřídouškovou nať a lipový květ. Směs těchto léčivek má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Zmírňuje suchý dráždivý kašel, usnadňuje vykašlávání, uvolňuje hlen z dýchacích cest.

Podobné účinky má také Čajová směs při kašli, která se jen mírně liší svým složením. Kromě květu lípy a natě mateřídoušky je v ní ještě heřmánkový květ a květ černého bezu. Lípa a mateřídouška se v léčbě používají poměrně často. Čaj z lipového květu nám usnadní pocení při nemocech z nachlazení provázených zvýšenou teplotou.

Zázračná mateřídouška

Čaj z mateřídoušky obsahuje látky, které zvyšují vylučování hlenu v dýchacích cestách a dezinfikují sliznice. Jejich účinky oceníme zejména při suchém kašli. Doporučuje se také při poruchách trávení spojených s plynatostí a kolikami, podporuje vylučování žaludečních šťáv a trávicích enzymů. Uklidňuje také centrální nervový systém, proto se doporučuje při nervovém předráždění, nespavosti a vyčerpání.

Mateřídouška je známa také jako prostředek uvolňující křeče hladkého svalstva. Zevně se používá při zánětech v ústech a ve formě obkladů a koupelí při zánětlivých onemocněních kůže a špatně se hojících poraněních.

Příprava čajové směsi je jednoduchá a rychlá. Jeden nálevový sáček se přelije 1/4 litru vroucí vody a nechá se 5 minut vylouhovat v zakryté nádobě. Nesmí se vařit. Takto připravený čaj pijeme teplý 3krát denně. Můžeme ho použít i ke kloktání. Měl by se ale připravit vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Při dodržení doporučených dávek a způsobu použití mohou pít čaj se souhlasem lékaře i děti, těhotné ženy a kojící matky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám