Hlavní obsah

Látka vznikající při cvičení působí antidepresivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z americké univerzity Yale synteticky vyvinuli látku podobnou té, která vzniká v lidském mozku při fyzickém cvičení. V budoucnosti by z ní mohl vzniknout nový lék, který pomůže lidem trpícím depresí.

Článek

Cvičení lékaři vždy doporučovali jako jeden z léčebných prostředků proti depresi. Dosud nebylo ale zcela jasné, jakým způsobem pohyb na lidský mozek vlastně působí.

Nejnovější výzkumy ukazují, že za to zodpovídá proužek tkáně v mozkové komoře zvaný hippocampus. Na tuto párovou součást mozku nacházející se v obou hemisférách působí i v současnosti používaná antidepresiva.

Vědecký tým Yaleovy univerzity provedl pokus, při kterém sledoval, jaké geny se aktivují v hippocampu při cvičení. Nejvýznamnějším se ukázal být gen s názvem VGF, který souvisí s růstovou látkou zodpovědnou za vývoj nervových buněk.

K odstranění deprese je nutné změnit strukturu buněk

Tento výsledek potvrzuje dřívější teorie, že k odstranění deprese nestačí ovlivňovat chemické prostředí, v němž se mozkové buňky nacházejí, jak to dělají současná antidepresiva, nýbrž je potřeba změnit strukturu těchto buněk a vztahy mezi nimi.

Růstovou látku, kterou určil jako rozhodující při vzniku euforie po cvičení, pak tým z Yaleu vyvinul synteticky a vyzkoušel ji na laboratorních myších. Myši po podání látky vykazovaly podobné změny jako lidé po užívání antidepresiv.

Vědci z Yaleovy univerzity doufají, že lék proti depresi založený na VGF by mohl být efektivnější než současná antidepresiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehnané vylévání si srdce vede k depresím

Dívky, které své problémy neustále řeší se svými přáteli, jsou více náchylné k depresím nebo úzkostným stavům než jejich vrstevnice, které tak nečiní. Vyplývá...

Od chronické únavy může pomoci i psychiatr

Nadměrná, dlouhotrvající únava je velký problém. S jejími příznaky neváhejte vyhledat lékařskou pomoc, což na sebe ovšem může navázat jisté komplikace. Mnozí...

Mužské sperma má antidepresivní účinky

Odborníci z amerického státu New York tvrdí, že mužské sperma působí na ženy jako antidepresivum. Ejakulát zřejmě obsahuje látky, které pronikají do těla ženy...

Deprese zhoršují stav lidských nemocí

Výzkum Světové zdravotnické organizace (WHO) ukázal, že deprese má na zdraví větší dopad než artritida, angina pectoris, astma nebo cukrovka. Studie, která...

Podzimní deprese trápí čím dál více lidí

Na podzim navštěvuje psychology mnohem více lidí než ve slunečném období. Kvůli krátkým a tmavým dnům a změnám tlaku se lidé cítí unavenější a skleslejší,...

Výběr článků

Načítám