Hlavní obsah

Kvůli klíštěti téměř ochrnula. Teď se vrací do života

Právo, Jana Hájíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kateřině Vyoralové ze Zlína změnilo život klíště. Maminka tří dětí prodělala encefalitidu a téměř ochrnula. Intenzivní neurorehabilitace jí teď pomáhají k návratu do běžného života. Kateřina si myslela, že dostala chřipku, vyléčila ji a doufala, že to nejhorší má za sebou. Po několika dnech se však onemocnění vrátilo a průběh byl mnohem vážnější.

Foto: archiv paní Kateřiny Vyoralové

Kateřině pomáhá neurorehabilitační program. Shání na něj peníze.

Článek

„Zvracela jsem, měla horečky a velké bolesti hlavy,“ svěřila se Kateřina, která se rozhodla navštívit svého praktického lékaře. Odešla s léky, ale její stav se nelepšil.

„Cítila jsem se bezvládná, podlamovaly se mi nohy, byla jsem slabá a spadla ze schodů,“ vyprávěla Kateřina. Při pádu si poranila hlavu a hned zavolala záchrannou službu, která ji převezla na urgentní příjem.

„Zrentgenovali mi hlavu, dali kapačku na zmírnění horečky a udělali rozbor krve, ze kterého se ale bohužel nic nezjistilo, a proto mě propustili domů,“ líčila maminka dvou dcer (3 a 15 let) a devatenáctiletého syna.

Do nemocnice se ale vypravila znovu. „Byla jsem v tak bezvládném stavu, že jsem už musela být na vozíku,“ dodala. V nemocnici byla tedy povolána neuroložka, která Kateřinu poslala na CT hlavy a magnetickou rezonanci. Kateřině byly znovu odebrány vzorky krve a také mozkomíšního moku. Zůstala hospitalizována na neurologii.

Mimořádné riziko napadení klíštětem, varuje ČHMÚ

Domácí

„Druhý den mi bylo sděleno, že trpím zánětem mozku vlivem vážnější klíšťové encefalitidy, a navíc zjistili, že mám centrální kvadruparézu, tedy obrnu všech čtyř končetin, středně těžkého až těžkého stupně,“ zakončila paní Vyoralová.

V nemocnici na infekčním oddělení Kateřina strávila 10 dní a poté se vrátila domů, kde čekala na uvolnění lůžka na rehabilitačním oddělení. Tam si musela pobýt ještě 15 dní.

Hrdinka právě teď prochází náročnou léčbou a pokouší se vrátit zpět do normálního života. K navrácení jí pomáhají intenzivní Therasuit terapie v centru Sarema ve Zlíně, které jsou ale velmi nákladné.

Jde o program, který poskytuje výjimečnou rehabilitaci pro klienty s neurologickými onemocněními. Jeho klíčovou součástí je stabilizační oblek, který využívá pružné gumičky vně oblečku ke zmírnění nerovnoměrného svalového napětí.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Už po prvních týdnech terapie se stav Kateřiny razantně zlepšil. Zvládá samostatnou chůzi bez berlí a schody do prvního patra, což je skvělá zpráva nejen pro ni, ale i pro celou její rodinu. Hlavně pro malou dcerku, s níž je ještě na mateřské dovolené.

Na pokračování čtyřtýdenní léčby by Kateřina potřebovala 66 000 korun, a proto pro ni byla založena sbírka na Donio.cz. Díky této finanční podpoře by se mohla posouvat a pracovat na svém stavu každý den na tříhodinových intenzivních terapiích v centru Sarema.

Očkování proti klíšťatům je pro 50+ zdarma, zájem je veliký

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám