Hlavní obsah

Konzumace špatných tuků nebolí a dlouho není vidět

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se s tuky setkáváme denně, málokdo z nás zná jejich složení a účinek. Zacházíme s nimi čistě intuitivně. Tuky přitom mohou škodit, ale i pomáhat.

Článek

Nadměrná konzumace velkého množství nesprávných tuků přímo ovlivňuje onemocnění srdce a cév.  Přestože právě choroby srdce patří mezi nejčastější příčiny úmrtí u nás, lidé tato rizika podceňují.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že pouze  29 % Čechů ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin jako máslo, šlehačka, vnitřnosti, tavené sýry apod., mají ve větší míře na zdraví negativní účinky. 

"O prospěšnosti omega 3 mastných kyselin, jež obsahují rostlinné oleje, kvalitní margaríny, semínka a ořechy, rybí tuk či majonézy, a které patří do skupiny tzv. esenciálních mastných kyselin, je informováno také velmi málo lidí,“ upozornil prof. Richard Češka, předseda České společnosti pro aterosklerózu a České internistické společnosti, který se zúčastnil mezinárodního kongresu v Barceloně.

Nejlepší prevencí - úprava jídelníčku

Pohyb a kontrola jídelníčku by měly být součástí denního harmonogramu.

„Konzumace tzv. špatných tuků nebolí a není vidět – hříchy se ale sčítají a výsledek péče o vlastní zdraví se sečte bohužel na jednotce intenzivní péče,“ shrnuje lakonicky nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Podle ní není nutné kvůli omega 3 kyselinám jíst hromady ryb, protože existují i jiné potraviny, které jsou na ně bohaté a které je plně nahradí. Tou nejsnazší variantou je rostlinný olej a výrobky z něj.

Více informací lze získat na stránkách www.zdravykorinek.cz, kde kromě jiného naleznete i interaktivní test, který rychle odhalí znalosti tuků i slabá místa – a zároveň vše přehledně vysvětlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny díky svým příznivým vlastnostem mají tvořit nezbytnou a pravidelnou součást naší stravy. Jejich význam pro organismus...

Tuky spaluje jenom správný pohyb

Na první pohled se zdá, že při hubnutí má smysl jakýkoliv pohyb. Ale není to tak docela pravda. Máme málo času, a tak by nás měl zajímat především pohyb...

Máslo stále patří do české kuchyně

Ve středověku bývalo máslo znakem bohatství. V antice se ale považovalo za pokrm barbarů, vhodný leda pro pastevce. Pro tehdejší elitu byl k vaření i mazání na...

Výběr článků

Načítám