Hlavní obsah

Kmenové buňky by mohly být použity k obnově vidění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Kmenové buňky odebrané z očního pozadí by mohly být využitelné pro obnovení normálního vidění u lidí se zrakovými problémy. K tomuto závěru dospěli kanadští vědci na základě testů provedených zatím jen u myší.

Foto: MO Pzeň 3
Článek

Odborníci zjistili totiž, že kmenové buňky ze sítnice lidského oka, které přenesli do očí myší, se dokázaly regenerovat. Vědci z torontské univerzity nyní budou dále zkoumat, zda se totéž odehraje u nemocných očí a zda je bude možné tímto způsobem léčit.

Sítnice je orgán, v němž se světelné paprsky mění v obrázky. Obrázky se pak mění v elektrické impulsy a ty jsou posílány do mozku. Sítnice obsahuje milióny buněk zvaných fotoreceptory, které obsahují oční pigmenty. Když světlo dopadne na tyto pigmenty, na krátko ztratí barvu. Tento proces odbarvení vyvolá nervové impulsy, které se přenášejí do mozku.

Výzkum budoucího vývoje

Vědci odebrali kmenové buňky ze sítnice mrtvých lidí a transplantovali je do očí novorozené myši. Transplantované buňky se vyvinuly ve fotoreceptory. Vědci nyní zkoumají, zda se kmenové buňky sítnice ze zdravých myší budou dále vyvíjet, když budou transplantovány myším s očními nemocemi.

Kmenové buňky sítnice by se mohly použít k léčení degenerativního onemocnění sítnice, které vede neodkladně ke zhoršení zraku a následně ke slepotě. Lidstvo nemá zatím na tuto chorobu odpovídající léčbu.

Ředitel biologické laboratoře kmenových buněk z londýnské královské akademie Stephen Minger označil zprávu kanadských vědců za velmi nadějný počin. Bude důležité dokázat, že implantované buňky fungují normálně, a hlavně, že jsou funkční v nemocném prostředí. Je také třeba zjistit, zda je možné vyvinout dostatečný počet buněk, které by mohly vyléčit poškození u lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Slepá výří samička dostala čočky

Americkým lékařům ve státě Wisconsin se podařil husarský kousek: slepé, a proto vyhladovělé samici výra virginského vrátili zrak tím, že jí implantovali oční...

Slepému psovi vrátili zrak

Rodina z Melbourne zaplatila oční klinice v přepočtu 90 tisíc korun za to, aby lékaři vrátili zrak téměř slepému psovi, který byl nalezen v diabetickém šoku....

Výběr článků

Načítám