Hlavní obsah

Slepá výří samička dostala čočky

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americkým lékařům ve státě Wisconsin se podařil husarský kousek: slepé, a proto vyhladovělé samici výra virginského vrátili zrak tím, že jí implantovali oční čočky. Předpokládají, že letos na jaře by ji už mohli vypustit do volné přírody.

Foto: Dušan Jurek

Svatý Hubert

Článek

Výřice, které dal zdravotnický personál klasické jméno Minerva, se před třemi týdny podrobila dvouhodinové operaci očí a už nyní je ve výborné kondici.

Zcela vyhladovělou a vyzáblou Minervu nalezli počátkem prosince ochranáři Sue a Jerry Theysovi poté, co už tři dny apaticky seděla na plotě. Místní veterinář potvrdil, že pták trpí šedým zákalem, a tak Theysovi výřici přepravili do veterinární školy při Wisconsinské univerzitě.

Veterinární oftalmolog Chris Murphy měl naštěstí k dispozici pár vhodných čoček: před šesti lety je podle vlastního návrhu dal vyrobit pro jiného výra, který však nebyl schopen operaci podstoupit. Z 1800 dolarů (téměř 48 tisíc Kč), které si vyžádala operace, uhradili Theysovi šestinu, zbytek zaplatila veterinární škola.  

Ráda by odletěla

Theysovi během rekonvalescence Minervě třikrát denně do očí kapají antibiotika a krmí ji zatím mrtvými krysami a králíky. V dubnu jí v prostornější voliéře budou pouštět živé krysy, aby se zjistilo, zda bude schopna se uživit i ve volné přírodě.

"Je strašně divoká. Nedokáže pochopit, proč se s ní zabýváme. Už vidí a chce odletět a utéct," říká o své svěřenkyni Sue.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám