Hlavní obsah

Klíčová látka v lécích na ucpaný nos nefunguje, zjistila FDA. Týká se to i přípravků prodávaných v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se tento týden shodla na tom, že hlavní složka obsažená v mnoha volně dostupných lécích majících pomoci s uvolněním ucpaného nosu fenylefrin je při perorálním užívání sice neškodná, ale také neúčinná. Poradní skupina tak připravuje pro FDA podklady, aby úřad mohl rozhodnout, zda prodej těchto léků ve formě tablet a prášků zakáže. Fenylefrin je přitom jednou z hlavních složek i u mnoha přípravků prodávaných v Česku.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Pokud se v podzimních plískanicích a za chladných zimních dnů spoléháte na tablety či sypané nápoje, o nichž farmaceutické firmy v reklamách tvrdí, že jsou nejlepším lékem na plný a ucpaný nos, dost možná jen podléháte tzv. placebo efektu.

Jak se podle CNN v tomto týdnu jednomyslně shodl sbor odborných poradců amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA), hlavní složka těchto volně prodejných léků určených pro perorální použití fenylefrin je neúčinná. Sice není zdraví škodlivá, ale její účinek je stejný jako u placeba. Látka však funguje při aplikaci přímo na sliznici, například v podobě kapek nebo spreje.

Skupina poradců tak připravuje podklady pro FDA, aby mohl nyní rozhodnout, zda prodej perorálních léčiv s fenylefrinem zakáže a začne požadovat jejich stažení z prodeje.

Jak uvádí web Remedia, v České republice jde o některé tablety a sypané nápoje prodávané pod obchodními názvy Coldrex (tablety a horké nápoje), Ibalgin Grip, Paracetamol/fenylefrin (Sandoz, Wrafton), Paralen Grip, Tantogrip, Theraflu či Vicks.

Jak web doplňuje, Evropská léková agentura podobné prohlášení nevydala.

Závislost na nosních kapkách nelze podceňovat

Zdraví

Čím je nahradit

Lékaři namísto konzumace tablet s fenylefrinem doporučují skutečně účinné postupy a léčiva. Základním principem by mělo být především zvlhčování oteklé sliznice ucpaného nosu, a to například pomocí nejrůznějších slaných roztoků nebo přípravků s mořskou vodou.

Pomoci může podle nich rovněž například inhalace, neboť ucpaný nos může pomoci uvolnit i kombinace tepla a vlhka.

Pomoci mohou i některé potraviny. Například doktor David C. Brodner, jehož CNN cituje, připomíná, že skutečně fungují pálivá jídla. Pocit pálení způsobuje látka známá jako capsaicin. „Jak víte, když sníte něco pálivé, začne vám téct z nosu,“ říká s tím, že přesně to je při ucpaném nosu potřeba. Jednak to pomůže uvolnit hlen z nosních dutin a v tom nejlepším případě se i zbavit všeho, co jejich sliznici dráždí.

Stejně tak je dobře účinný i slepičí vývar. Podle studie z roku 2018 může mít právě slepičí vývar protizánětlivé účinky, a pomáhat tak potlačovat projevy nachlazení. Pravda, tyto účinky byly potvrzeny v laboratorních podmínkách, nikoli přímo na lidech, jak upozorňuje jeden z autorů studie, doktor Stephen Rennard.

V každém případě pak lékaři zdůrazňují význam dostatečného množství spánku, tedy sedmi- a vícehodinového. Pokud člověk dostatek spánku nemá, jeho organismus není schopen dostatečně účinně s infekcí bojovat, připomíná Brodner.

Anketa

Zvykli jste si používat tablety a sypané nápoje na ucpaný nos?
Ano a nedám na ně dopustit.
4 %
Používám je jen občas.
15,7 %
Ne, tyto léky vůbec nekupuji.
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7744 čtenářů.

Spolehlivé rady, nebo jen mýty? Jak se podle odborníků obrnit proti nachlazení

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám