Hlavní obsah

Každodenní náročné cvičení je stejně návykové jako drogy

Boston

Milovníci každodenního sportu a dřiny na strojích v tělocvičně hovoří o své lásce k pohybu jako o droze. A vůbec se přitom nemýlí. Neurologové z Bostonu totiž dokázali, že při každodenním náročném fitness tréninku se v mozku vytváří na pohybu závislost, jakou zažívají lidé při užívání drog.

Foto: Petr Horník, Právo

Při každodenním náročném fitness tréninku se v mozku vytváří na pohybu závislost, jakou zažívají lidé při užívání drog.

Článek

Závěry vysvětlují, proč je také nebezpečná atletická anorexie, kdy člověk extrémně cvičí, aby zhubnul. Přitom tohle chování se časem stane identickým s chováním při užívání drog. Ale naopak právě narkomanům by pravidelné každodenní cvičení mohlo boj se závislostí usnadnit.

„Excesivní běhání je podobné jako chování při užívání drog,“ uvedli v závěru studie její autoři z Tufts University v Massachussets.

Nejhorší varianta bez jídla a přitom aktivní

V experimentální studii neurologové testovali účinky pohybu a hladovění na mozek hlodavců. Zvířata rozdělili do čtyř skupin, dvě byly aktivní a dvě bez pohybu. Přitom jedna aktivní a jedna neaktivní skupina dostávala potravu běžně po celý den, druhá aktivní a neaktivní skupina jen po jednu hodinu denně.

Studiem chování a reakcí v mozku přitom experti z Bostonu zjistili, nejsilnější projevy závislosti měla skupina, která se pohybovala a málo jedla. Naopak neaktivní hlodavci neprojevovali žádné známky vzniku závislosti na drogách, ani když nedostávali potravu.

„Při cvičení se stejně jako při užívání drog uvolňuje do mozku endorfin a dopamin, které souvisejí s centry prospěchu a odměny,“ uvedl na vysvětlenou doktor Robin Kanarek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám