Hlavní obsah

Jóga jí zachránila život. Potíže při cvičení odhalily nádor na mozku

Osmatřicetiletá Daphnee Paquin-Katmaová z anglického Dorsetu miluje jógu. Věnuje se jí roky a kromě dobrého pocitu a fyzické kondice jí prý i vděčí za život. Právě během hodin jógy si totiž začala všímat drobných zdravotních potíží, které ji nakonec donutily vyhledat lékaře. Ten po vyšetřeních odhalil, že má nádor na mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Daphnee Paquin-Katmaová si během průběhu posledního roku začala na hodinách jógy postupně všímat, že začíná mít problém s některými pozicemi, které jí do té doby nečinily sebemenší potíže. Šlo převážně o ty, kde bylo zapotřebí držet rovnováhu na jedné noze.

Postupem času se potíže zhoršovaly až do stavu, kdy ztrácela rovnováhu i při obyčejné chůzi. K tomu se jí i zhoršil sluch.

Kvůli rakovině přišla Bára o kus lebky. Nyní pomáhá s osvětou o nemoci

Žena

Vyhledala tedy lékaře a podstoupila různá vyšetření, aby se přišlo na příčinu jejích potíží. Lékař nakonec přišel s nepříjemnou zprávou – ženě objevili v mozku nádor o velikosti 3,8 centimetru, tzv. akustický neurom.

Jedná se o nezhoubný nádor rostoucí na vestibulokochleárním nervu v mozku, který pomáhá kontrolovat rovnováhu a sluch. Nejčastěji se vyskytuje u lidí ve věkovém rozmezí 40–60 let, postihnout ale může kohokoli.

„Kdybych necvičila jógu, asi bych si problém uvědomila mnohem později,“ uvedla Katmaová pro Daily Mail. Nádor bývá často nezhoubný a léčitelný. Dosáhne-li ale určité velikosti, začne vyvíjet tlak na mozek, čímž způsobí ztrátu rovnováhy, stejně jako bolesti hlavy či změny zraku.

Čelila smrtící kombinaci rakoviny. Nad nemocí vyhrála, všem radí nepodceňovat prevenci

Zdraví

V extrémních případech může způsobit i nebezpečné nahromadění tekutiny v mozku nebo tlačit na mozkový kmen, což může být život ohrožující.

Daphnee Paquin-Katmaová podstoupila náročnou dvanáctihodinovou operaci, při které jí nádor odstranili. Z nemoci se plně zotavila a opět se věnuje své milované józe, nyní jako lektorka. Rozhodně to ale nebylo jednoduché.

„Byl to obrovský šok. Po operaci jsem navíc ztratila sluch a při chůzi jsem chodila s rozpaženýma rukama, abych vůbec udržela rovnováhu. Musela jsem skutečně zabojovat, abych se mohla k józe vrátit,“ dodala.

Akustický neurom
Akustický neurom, také známý jako vestibulární schwannom, je nezhoubný, většinou velmi pomalu rostoucí nádor na vestibulokochleárním nervu, který pomáhá kontrolovat sluch a rovnováhu. Nešíří se do jiných částí mozku.
Riziko přestavuje především pro jedince, jehož rodič je nositelem vzácné genetické poruchy, neurofibromatózy typu 2. Což ovšem představuje pouhých 5 procent všech případů. Ostatní podle lékařů připomínají „nechtěnou výhru v náhodné loterii“. Příznaky se vyvíjejí postupně a liší se dle závažnosti.
Malý neurom může vést k problémům se ztrátou sluchu nebo tinnitem (hučení či šelest v uších).
Velký neurom může mít více příznaků, včetně bolestí hlavy a rozmazaného vidění, může se objevit necitlivost a problémy s koordinací na jedné straně těla. Příležitostně může větší nádor vyústit i ve svalovou slabost na jedné straně obličeje.
Ve vzácných případech může způsobit dokonce i změny hlasu nebo potíže s polykáním. Při útlaku mozkového kmene může pacienta přímo ohrozit na životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám