Hlavní obsah

Jóga jako přírodní antidepresivum

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo si po příchodu z práce dokáže oddychnout. Většinou si domů přineseme akorát tak plnou hlavu starostí nebo tašku a diář přeplněný úkoly. V dnešním uspěchaném světě si jen málokdy najdeme čas na oddych a relaxaci. Bohužel se tímto způsobem stále více vzdalujeme sami sobě i tomu, jaké signály k nám naše tělo vysílá. Pomoci může jóga.

Foto: Profimedia.cz

Lekce jógy pomohou mnohým odbourat stres a ponořit se alespoň na chvíli do sebe sama.

Článek

Stres mnoho z nás odbourává sportováním. Jenomže v zimě, pakliže jsme si zvykli sportovat venku, to jde poněkud obtížněji. Pokud ale patříte do skupiny těch, kteří se místo propoceného trika raději věnují uvolněnějšímu typu procvičování těla, tedy psychické i fyzické kondici, pak je pro vás jóga skvělou volbou.

„Jóga učí umění života a život proměňuje. Je to komplexní přístup od fyzických cvičení (ásan), práce s dechem (pránáyáma), přes studium svého nitra, své mysli a postupné chápání sebe sama do hloubi na rovině těla, mysli a duše,” říká lektorka Iyengar jógy, Jana Chadimová. Jóga je skvělá pro ty, kteří trpí problémy s bolestí zad, posiluje tělo i ducha, pomáhá se na svět dívat jinýma očima a podle lektorky vede i k celkovému zkvalitnění života.

Slovo jóga pochází ze sanskrtu a v překladu znamená spojení, sjednocení, rovnováhu a vyváženost. Tato nauka je stará více než dva a půl tisíce let a vyvinula se především jako forma meditace a uctívání. Dnes zahrnuje jogínská filosofie mnohé cesty a směry, z nichž si každý může vybrat tu, která bude jeho založení a orientaci nejlépe odpovídat. Jóga velmi rozmanitá, všechna její odvětví ale mají stejný cíl: naučit se naslouchat svému srdci, poznat sebe sama a dosáhnout harmonie těla a duše.
Foto: Profimedia.cz

Meditací se můžeme odpoutat od stresu a ponořit se do svého nitra.

Jóga jako antidepresivum

„Vyhýbat se stresu je v současné době obtížné. Proto bychom se měli soustředit na to, abychom se s ním naučili žít,“ radí lékárnice Monika Vostřelová z lékárny Alphega. Ale když už cítíte vnitřní napětí a tenzi a to poslední, na co máte chuť je kardio aktivita, vyzkoušejte jógu.

„Například pozice Kobry otevírá hrudník, ovlivňuje činnost srdce a plic, také uvolňuje vedlejší čakry (energetická pole), které reagují na stres v těle,” říká lektorka jógy a hatha jógy Zuzana Klingrová a doporučuje také vyzkoušet rotace páteře v sedě nebo vleže, které pomohou uvolnit tenzi v bederní oblasti, masírují vnitřní orgány a stimulují vnitřní oheň - fyzickou sílu.

Jana Chadimová vysvětluje, že podle světové lektorky Iyengar jógy Patricie Waldenové záklony dodávají odvahu a naději tím, že otevírají hrudní oblast. Stojné pozice pomohou uzemnit a propojí člověka se zemí skrze nohy. Obrácené pozice pomohou vyvážit systém žláz s vnitřní sekrecí a vyrovnají emoce, tím, že otočíme vše vzhůru nohama, pomohou nám pohnout se z místa.

Zpívání manter
Při zpívání manter vznikají zevnitř vašeho těla vibrace, které masírují hluboko uložené svaly, které nejvíce reagují na stres v našem těle. Při zpívání dochází k uvolnění vnitřní tenze a masírování těla zevnitř směrem ven. „Masírujete svaly, které vám žádný masér nemůže uvolnit. Pokud nasloucháte znění manter, harmonizujete logické myšlení a emoce,” vysvětluje Klingrová.

„Z mých zkušeností je při cvičení možné nastavení mysli změnit během 15 minut od pocitů nejistoty a nestability, ke stabilitě a důvěře v samu sebe, samozřejmě je třeba praktikovat pravidelně a stabilně,” dodává Chadimová a odkazuje na studii vědců z Kalifornie.

Vědci David Shapiro a Karen Cline se zaměřili na to, jak může jóga pomoci při léčbě depresí. Studie se účastnilo 28 lidí, kteří byli diagnostikování unipolární depresí (depresivní nálady, ztráta zájmu a radosti) a kteří brali antidepresiva.

Skupina se účastnila 20 lekcí, 3x týdně, vedených učiteli Iyengar jógy. Skládaly se ze stojných pozic, záklonů a obrácených pozic. Účastníci vyplňovali data před a po lekci a výsledky ukázaly výrazné snížení v hladině deprese, hněvu, úzkosti, neurotických symptomů. Nálada před a po lekci vykazovala výrazné zlepšení.

Foto: Profimedia.cz

Pozice kobry.

Hormonální jógová terapie

Hormonální jóga vrací hladiny hormonů do rovnováhy, čímž se podle cvičitelky Jany Černotové i výrazně zvyšuje kvalita života. Díky dynamickým cvikům a dechovým technikám se hormonální jóga může stát přírodní léčebnou terapií.

„Výsledkem cvičení je právě zvýšení hladiny estrogenu v těle a stimulace ovulace, odstranění symptomů v souvislosti s nízkou hladinou estrogenu, lepší hospodaření s vitální energií, snížení únavy, zlepšení látkové a energetické výměny, revitalizace a omlazování organismu, harmonizace psychiky i harmonizace energetického systému těla,“ říká terapeutka.

Právě estrogen stojí za většinou problémů a symptomů menopauzy a zvýšení jeho úrovně působí rovněž jako prevence osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Cvičení je ale vhodné nejen pro muže a ženy, ale i pro osoby s diabetem typu I a II. Osmašedesátiletý pan Luboš říká, že má po dvaceti letech, co je na inzulinu, radost ze života: „Cvičím 3x denně, nejméně hodinu po jídle. Jím absolutně všechno, pochopitelně střídmě, ale cukr je normální a nemusím být svázaný dietou a omezováním. Můj půlroční cukr je 5,5 mmol/ litr.“

Pro koho je vhodná? Uvítají ji ženy s komplikovaným premenstruačním syndromem, bolestivou menstruací a silným krvácením v periodě. Stimulací ovulace pomůže ženám, které plánují rodinu, ale i ženám po porodu, kdy jim cvičení může pomoci s psychickými i emocionálními výkyvy. Terapie také pomáhá připravit dělohu a zlepšuje výsledky přijetí vajíčka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám