Hlavní obsah

Jóga je lék pro duši i tělo, říká lektorka Zuzana Klingrová

Novinky, Eva Dvořáková

Zuzana Klingrová vždy tíhla ke sportu. Dělala závodní judo, cvičila aerobik, učila plavání i potápění, pracovala ve fitness centru. Jednou, když byla pracovně v Americe, s pobaveným výrazem sledovala skupinku důchodců, jak cvičí na pláži. Když se zeptala, co je to za sport, dozvěděla se, že jde o jógu. A tehdy se zamilovala.

Foto: Archív Zuzany Klingrové

Zuzana Klingrová zažila díky józe spoustu zajímavých dobrodružství, pomáhá lidem se zdravotními problémy a ničeho nelituje.

Článek

Jak jste se dostala k józe? 

Co si první pamatuji, když jsem dělala závodní judo, zejména rozcvička. Tam jsme praktikovali pozdrav slunci, který, jak jsem později zjistila, pochází z jógy. V roce 1999 jsem odjela do Ameriky, kde jsem pracovala za barem ve fitness centru. Tehdy jsem viděla na pláži několik důchodců, jak cvičí něco, co jsem nedokázala nikam zařadit a ptala jsem se kolegy, o co jde. A byla to jóga.

Jde se k józe prostudovat?

Ano, jde. Mám za sebou Fakultu tělovýchovy a sportu, a když jsem se po bakaláři rozhodovala, co dál, podala jsem si přihlášku na hinduistickou univerzitu v Orlandu, na obor joga education. Dostala jsem se.

Není to finančně náročné?

To bohužel je. Měla jsem konzultanta v Berlíně a později v Londýně, musela jsem za ním kvůli studiu často jezdit. I kvůli tomu se mi studium protáhlo až na pět let. Také jsem měla štěstí, že byla tehdy krize a dolar byl zhruba čtrnáct korun, libra šla z nějakých čtyřiačtyřiceti na dvacet devět korun. Byla to velká investice, a to jak finanční, tak fyzická a psychická, ale nelituji.

Podívala jste se díky studiu i na nějaká exotická místa?

Poté, co jsem změnila obor z joga education na jógovou terapii, jsem vycestovala do Indie, což byl neuvěřitelný zážitek. Vzala jsem s sebou kamarádku a opravdu jsme si to užily.

Nějaký zajímavý zážitek? Nebála jste se tam?

Samotný ústav léčení jógou byl velmi zajímavý, Tádž Mahal, podhůří Himaláje, oslavy řeky Gangy. Indie je plná nádherných míst. Dnes je Indie samá zpráva o znásilnění, i já jsem samozřejmě vnímala, že například není úplně bezpečné se večer sama vydávat do ulic, snažila jsem se dodržovat všechny bezpečnostní pokyny, které jsem ve škole dostala.

Jógu jste začala vyučovat v roce 2003, byla už tehdy tak moderní?

Ne, to určitě ne. Lidé chodili cvičit, ale byla to spíše záležitost těch starších z nich. Chodili zejména cizinci a ti, kteří cvičení znali ze zahraničí.

Řekněte, co je na józe zázračného. Spousta lidí říká, že umí vyřešit řadu zdravotních problémů.

Ano, to je pravda a setkávám se s tím téměř každý den. Jednou mi chodila paní s výhřezem ploténky s tím, že bude muset na operaci. Domluvily jsme se, že termín odloží o půl roku. A za ten čas? Operaci nepotřebovala, jóga jí pomohla.

Chodila na skupinové lekce, nebo individuálně?

Chodila individuálně, v tomto případě to bylo potřeba. Měla již velké bolesti a chtělo to opravdu individuální přístup. Dostala pozice a dechová cvičení pro svoji domácí praxi. Chodila pravidelně, ze začátku každý týden, abychom mohly opravovat a měnit pozice. Postupem času už se mohla zařadit i do skupinových lekcí.

Když někoho bolí záda, je pro něj vhodná jóga, nebo radši fyzioterapie?

Doporučila bych samozřejmě jógu a ze začátku i fyzioterapii. Jógu hlavně v případě, kdy pobolívají bedra mladé ženy. To totiž může značit, že budou mít problémy s otěhotněním. Zejména pokud mají sedavé zaměstnání, dochází ke zhoršení prokrvení vnitřních orgánů uložených v oblasti pánve a zkrácení svalů v oblasti bederní páteře, okolo kyčelních kloubů.

Má tedy jóga něco společného s cvičením podle paní Mojžíšové, které se používá při léčbě ženské sterility?

Má, všechno. Metoda Ludmily Mojžíšové, která pomáhá ženám otěhotnět, je vlastně jóga. Ty pozice, které tam jsou, stimulují právě oblast pánve, uvolňují bedra i kyčelní klouby. Když sedíme, utlačujeme tok energie, krve, vody i lymfy, která prochází přes pánev a třísla a dochází k neprokrvování orgánů v oblasti pánve. Pak samozřejmě na to reagují i ženské pohlavní orgány, souvisí to také s prokrvením dělohy.

V čem se jóga liší od jiných sportů?

Ty pozice jsou pro tělo přirozené. Ženy, které mají bolestivou menstruaci, mají tendence se choulit do klubíčka a uvolnit tak svaly v oblasti bederní páteře, což dělá dobře ledvinám a zároveň masírují dělohu. Když se podíváte na malé děti, tak na nich skvěle vidíte to, co se v józe praktikuje. Oni dýchají tak, jak vás v józe učí. Když jsou unavené, zvedají zadek nahoru, protože oblastí dna pánevního prochází energie. Děti se stále točí, čímž harmonizuji tok energetických polí - čaker.

Energetických polí? Ty existují i v lidském těle?

Těch hlavních je sedm, pak je mnoho vedlejších čaker. Ano, existuje jich šest přímo v našem těle a ovlivňují činnost vnitřních orgánů, endokrinních žláz, ale i naše emoce. Každé čakře je přiřazena barva, bylina i drahý kámen.

Po jak dlouhé době můžu zaznamenat nějakou změnu?

Řekla bych, že tak po čtvrt roce. Začnete si uvědomovat, že se cítíte dobře, nepátráte proč, a to je dobrý důvod, proč se na lekce vracet. Je to hlavně čas, který strávíte sami se sebou. Tělo vám samo řekne, co mu dělá dobře.

Dokážete pomoct lidem i psychicky?

Jakmile začne člověk pomocí jógy poznávat své tělo, začne se psychicky měnit. Bohužel to ale lidem nemůžete na začátku říct, protože většina z nich o změny nemá zájem, mají strach. (smích) Obecně lze ale říci, že je pro většinu lidí jóga lék pro duši i tělo.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám