Hlavní obsah

Jazykové znalosti udržují stav mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Lidé, kteří po celý život hovoří dvěma jazyky, lépe odolají psychickým potížím stáří. V pondělním vydání odborného časopisu Journal of Psychology and Aging to tvrdí vědci z torontské univerzity.

Foto: Pavel Čempěl

Zavěšený skřečoňský most čeká o víkendu revize ložisek a nosného systému.

Článek

Jejich výzkum ukázal, že osoby, které jsou zvyklé hovořit dvěma jazyky, se lépe soustřeďují a snáz se přizpůsobují rychle se střídající zátěži. V pokročilém věku to chrání před Alzheimerovou chorobou i demencí.

Poznatky, k nimž dospěl tým Elleny Bialystokové, jsou dalším důkazem souvislosti mezi jazykovými znalostmi a stavem mozku ve stáří.

Rychlejší reakce

Studie se neopírala jen o plně bilingvistické Kanaďany, ale také o skupinu obyvatel indického státu Tamilnádu. V Kanadě jsou oficiálními jazyky angličtina a francouzština a pokusné osoby z Tamilnádu hovořily od dětství tamilsky a anglicky.

Vědci porovnávali rychlost jejich mentálních reakcí se skupinou lidí, kteří hovořili jen jedním jazykem. Všem účastníkům výzkumu bylo 60 až 88 let. Bilingvisté v testech přesvědčivě druhou skupinu předčili a dosáhli dokonce výsledků, které jsou běžné ve věkové skupině od 30-59 let.

Bialystoková k výsledkům poznamenala, že všichni bilingvističtí účastníci používali oba jazyky každý den a že nelze říci, zda by téhož výsledku dosáhli ti, kdo druhým jazykem hovoří jen příležitostně.

Článek se zmiňuje také o výzkumu bilingvistických dětí. Vyplývá z něj, že mozek těchto dětí používá mechanismus, který mu umožní "vypnout" jazyk, který zrovna není používán a zabránit tak míchání obou. Právě tato schopnost přepínání a zaměřování mozku vede podle Bialystokové v pozdějším věku k zachování vysoké psychické kapacity mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Mozek ovlivňuje lehkomyslnost mládeže

Američtí vědci prokázali, že za lehkomyslnost u mladých lidí, kteří riskují více než dospělí, může mozek. Svou teorii, podle níž je mládež náchylná k užívání...

Vivaldiho hudba podporuje myšlení

Vědci ze Státní univerzity v ohijském Columbusu zjistili, že zvolený hudební žánr při rekreačním běhu ovlivňuje mozkové buňky. Běh za poslechu klasické muziky...

Při operacích mozku pomáhají neuronavigace

Ještě v polovině minulého století se mozek operoval dokonce bez pomoci mikroskopu. Zákonitě proto docházelo k nechtěným poškozením mozkových funkcí či úmrtí...

Mozky nestárnou stejným tempem

Stárnutí dvou skupin genů je příčinou, že mozky některých osob stárnou rychleji než jiných. Na tyto geny negativně působí volné radikály a toxiny v kulturním...

Výběr článků

Načítám