Hlavní obsah

Mozek ovlivňuje lehkomyslnost mládeže

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Američtí vědci prokázali, že za lehkomyslnost u mladých lidí, kteří riskují více než dospělí, může mozek. Svou teorii, podle níž je mládež náchylná k užívání drog, náhodným pohlavním stykům či řízení pod vlivem alkoholu, zveřejnili v odborném časopise New Scientist.

Foto: Milan Haluška

Značení kol

Článek

Vědci pod vedením Jamese Bjorka zadali účastníkům rozdělených podle věku do dvou skupin počítačovou hru. Upozornili je, že pro dosažení cíle mohou libovolně riskovat, a dodali, že takové chování jim bude připsáno k dobru. Pomocí encefalografu následně sledovali aktivitu jejich mozků.  

Zápisy se lišily

Experti došli k závěrům, že mladí i dospělí dosáhli obdobných výsledků, zápis o mozkové činnosti se však v obou skupinách výrazně lišil.

U mládeže se projevilo výrazné snížení aktivit oblastí, které regulují motivaci a přijímání smysluplných řešení. S dospělou intenzitou se projevovaly pouze v případě, že šlo o silnou vnější stimulaci obdobnou jako v extrémních situacích, do nichž se mládež čas od času dostává. 

Problémy s koncentrací

Vědcům se zároveň podařilo zjistit, proč právě příslušníci mladé generace často narážejí na problémy při řešení dlouhodobějších úkolů. Podněty, které přijímá jejich mozek, totiž brzy ochabují a nevyvolávají trvalejší odezvu nezbytnou k dosažení vytyčeného cíle.

Reklama

Související témata:

Související články

Mozek je schopen přivolat štěstí a úspěch

Profesor Richard Wiseman z Katedry psychologie na Univerzitě v Hertfordshire je přesvědčen, že každý člověk může ovlivnit své štěstí a životní úspěch. Podle...

Cviky tuží tělo i mozek bez ohledu na věk

Věda potvrdila známé skotské heslo "ve zdravém těle - zdravý duch". Podle odborníků sport i v pokročilém věku omlazuje mozek. Člověk, který udržuje v patřičném...

Výběr článků

Načítám