Hlavní obsah

Jaký vliv mají pozdní svačiny na naše zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem zdravého životního stylu je pravidelné a vyvážené stravování. Jeho součástí bývají i svačiny. Zatímco mnozí lidé si je dopřávají přes den mezi hlavními jídly, jiní rádi „mlsají“ večer, a rozhodně nemusí jít hned o něco nezdravého. Jak se takové večerní či noční svačiny podepisují na našem zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ohledně samotných svačin toho bylo dosud publikováno poměrně málo. A to navzdory skutečnosti, že právě svačiny tvoří 20 až 25 procent denního energetického příjmu. Náš výzkum si dal za cíl zjistit podrobnější informace o tomto stravování a vlivu na lidské zdraví,“ uvádí pro server Independent Kate Berminghamová, postdoktorandka na King’s College v Londýně a hlavní autorka studie, která vznikla v rámci projektu s názvem Zoe Predict.

Zmíněný projekt zahrnuje širší skupinu hloubkových výzkumných studií v oblasti výživy, jejichž cílem je odhalit, jak a proč lidé reagují odlišně na stejné potraviny.

V rámci aktuální studie odborníci sledovali data od tisícovky dobrovolníků, kteří si po předem stanovenou dobu vedli deník o jídle, stejně tak u sebe měli monitor hladiny cukru v krvi, aby mohli sledovat „dopad“ přijatých svačin na zdraví.

Stále více lidí trpí psychogenním přejídáním, bulimií či anorexií

Zdraví

Dobrovolníci jedli v průměru dvě svačiny denně, přičemž každý třetí snědl většinu z nich až později večer (často po deváté večer) místo mezi jídly během dne. Vědci pak v návaznosti na to zaznamenali u lidí, kteří si dopřávali svačinu později večer, větší nárůsty hladiny cukru v krvi v porovnání s těmi, kteří svačili během dne. Skupina svačící později měla rovněž vyšší hodnoty tuku v krvi.

Vyšší hladiny cukru a tuky v krvi zdraví příliš neprospívají, mohou vést k rozvoji cukrovky nebo srdečním onemocněním.

Vědci rovněž analyzovali vztah mezi počtem snědených svačin, jejich kvalitou a načasováním, s krevnímu tuky a hladinami inzulínu.

Anketa

Dáváte si něco malého k jídlu i později večer?
Ano, pravidelně. Ale jen zdravé varianty.
4,9 %
Ano, pravidelně. A rozhodně nejde jen o zdravé mlsání.
27,5 %
Čas od času, když mám chuť.
48,4 %
Ani náhodou. Večerní či noční mlsání je u mě tabu.
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8090 čtenářů.

Nepřekvapivě došli k závěru, že kvalitní svačiny (potraviny obsahující významné množství živin v poměru k obsaženým kaloriím) jsou spojeny s lepšími tělesnými odezvami. Studie tak dospěla k závěru, že pro tělesné reakce na jídlo (svačiny) je jako první zásadní vždy jejich kvalita (ovoce a zelenina jsou tak nepřekvapivě lepší než sušenky nebo koláč). Ani načasování ale není radno podceňovat.

„Naše studie ukázala, že kvalita svačiny je důležitější než její množství nebo frekvence. Ovšem i její načasování by se mělo brát v potaz, protože ani pozdní noční občerstvení není dvakrát příznivé. A to například kvůli přerušení nočního půstu, což je škodlivé pro zdraví,“ dodává na závěr Berminghamová.

Studie byla nedávno prezentována na setkání Americké společnosti pro výživu.

Hlavní důvody, proč se přejídáme

Zdraví

Jak zkrotit vlčí hlad

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky pro zdravou stravu a diety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej zdravé výživy

Reklama

Výběr článků

Načítám