Hlavní obsah

Jak znovu nastartovat organismus

Novinky, Dana Sokolová

Přestože by lidé měli být po vánočních svátcích odpočatí a plní energie, je tomu často přesně naopak. Ráno se jim nechce vstávat, během dne mají co dělat, aby se dokázali soustředit a dělat vše jako obvykle. Může za to kompletně rozhozený denní rytmus. Aby vše opět začalo správně fungovat, je zapotřebí kompletní restart organismu.

Foto: Profimedia.cz

Velmi efektivní je postavit jídelníček na teplé vařené stravě.

Článek

Během vánočních svátků většina lidí chodila pozdě spát, různě ¨si posouvali snídaně, obědy i večeře a k tomu si dopřávali dobrůtky včetně alkoholu, které si obvykle během roku odpírají. Zatížili tak trávicí systém, který se z toho hned tak nevzpamatuje. Přitom čím hůř tělo tráví, tím více je organismus zatěžován.

„To, co mělo odejít, zůstává v těle nestráveno a my jsme doslova otrávení. Naše zažívání je přetížené, my jsme unaveni a nemáme vůli dát se zase do pořádku,” vysvětluje Eva Cikritová z Jíme jinak.

Proč se nám těžko hubnou kila nabraná během Vánoc?

V zimě se všeobecně špatně hubne. Tělo si v chladném období přirozeně drží zásoby energie. A teď v lednu na to jde většina lidí i kvůli nevědomosti špatně.

„Fitness strava v podobě čerstvého ovoce, salátů a jogurtů, po které většina lidí sáhne, nám ke štíhlé postavě zrovna nepomůže. To jsou všechno potraviny vhodné spíš na léto. Tělo ochlazují a budeme po nich ještě více toužit po nějakém zdroji energie. Nejspíš nás to potáhne ke sladkostem a moučným jídlům a váha se nepohne,” upozorňuje Cikritová.

Podle ní je mnohem efektivnější postavit jídelníček na teplé vařené stravě. Ideální by bylo založit ho na obilí, luštěninách a tepelně upravené zelenině, alespoň na pár dní. Tím se pěkně pročistí střeva, vyčistí se zmlsané chuťové buňky a dostaneme chuť něco se sebou udělat.

„Do jídelníčku je posléze dobré zařadit dostatek vlákniny v podobě semínek (lněná, chia, slunečnicová, konopná), ořechů, celých zrn, ovoce a zeleniny. Nezapomínejte ani na klíčky, případně psyllium,” radí výživový poradce Martin Škába.

„Výbornou záležitostí jsou také kvašené potraviny, které mají silné detoxikační účinky pro tělo a obsahují mnohem vyšší úroveň prospěšných bakterií než probiotické doplňky, což je ideální pro optimalizaci střevního biomu (střevní mikroflóra). Navíc tyto potraviny dovedou ,rozebrat´ a odstranit z organismu těžké kovy a toxiny. Podporují tvorbu blahodárných střevních bakterií na úkor těch patogenních,” dodává poradce.

Foto: Profimedia.cz

Klíčky jsou velkým zdrojem vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek.

Kvašené potraviny jako pickles, kysané zelí (samozřejmě bez konzervantů a bez pasterizace) nebo kozí jogurt podporují vstřebávání minerálů v trávicím traktu a v neposlední řadě produkci vitamínů skupiny B a vitamínu K2.

Jak uvádějí přední odborníci na gastrointestinální trakt (GIT), konzumace kvašených potravin podporuje rovnováhu ve střevním biomu, což má také vliv na metabolismus tuků (info např. v knize Střevo není tabu od Giulie Endersové).

Proč se nám nedaří plnit novoroční předsevzetí?

V zimě jsou citlivé ledviny a močový měchýř. „Vypadá to možná zvláštně, ale právě oslabené ledviny mohou za oslabenou vůli. Jsou to totiž takové naše životní baterie. Zdroj naší chuti do života, do nových projektů a výzev. A když se špatně stravujeme, ponocujeme a málo odpočíváme, tak právě v zimě to nejvíc pocítíme v podobě oslabených ledvin,” vysvětluje Eva Cikritová a dodává:

„Můžeme mít tedy citlivější močový měchýř a podivně skleslou náladu. Když to trvá delší dobu, začne nás provázet strach, nejistota a úzkost. V takové situaci pak rozhodně není vůle cokoli změnit a z kolotoče nezdravých návyků se vymanit. Čím hůř jíme a spíme, tím hůř se cítíme a tím víc vyčerpáváme ledviny, tedy máme menší a menší vůli něco změnit.”

Jak z toho ven?

Je potřeba prostě začít. Chodit dřív spát, chodit na vzduch a uvařit si něco dobrého k snědku. Jakmile se do toho pustíte, bude vám lépe, posílíte ledviny a budete mít sílu a chuť do dalších aktivit. Radost z dobrého jídla a shozených špíčků vás bude motivovat udělat pro sebe ještě něco víc. O podrobných změnách jídelníčku se dozvíte i na webináři JímeJinak.

Zapracovat ale můžete i na své mysli. „Všechny problémy tělesného charakteru mají základ v psychice. Pracujte na relaxaci každý den. V případě komplikovanějších psychických stavů, špatných nálad, stresů a depresí využívejte s pomocí odborníků metod, jako jsou regresní terapie, konstelace, metoda EFT apod.,” doporučuje Martin Škába a dodává:

„Stýkejte se s pozitivními lidmi, udržujte zdravé vztahy a buďte v příjemných komunitách. Pokud budete po této stránce v pohodě, dojde i k uvolňování hormonu oxytocinu, který snižuje napětí v těle a pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů, jako je kortizol.”

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravá střeva pomohou s hubnutím

Ne nadarmo se říká, že zdravá strava je klíčem k lidskému zdraví. Správný, pestrý a zdravý jídelníček má totiž zásadní vliv na střeva a s nimi spojené trávení....

Jak zhubnout bez jojo efektu

Po vánočním hodování nadešel čas hubnutí a opětovného nastavování stravovacího řádu. Pokud chcete dosáhnout opravdu dlouhodobých výsledků, pak nesmíte podléhat...

Výběr článků

Načítám