Hlavní obsah

Jak si v době ohrožení koronavirem udržet klidnou mysl

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez větší nadsázky lze říci, že v době přímého ohrožení nebezpečným koronavirem jen málokdo dokáže udržet chladnou hlavu a pevné nervy. Zůstat v klidu a myslet racionálně je ale právě ten nejúčinnější způsob, jak se z celé situace nezbláznit. Jak toho docílit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Byť žijeme v době, která nám přináší mnohá vylepšení a prostředky k pohodlnému životu, stále jsme jako lidstvo i jednotlivci velmi zranitelní, na což mnozí pozapomněli. Bohužel epidemie koronaviru, který se světem šíří nebývalým tempem a zanechává za sebou nejen tisíce nemocných, ale i mnoho mrtvých, nám jasně ukázala, jak na tom jsme.

Není se tak čemu divit, že mnozí lidé najednou ztrácejí sebevědomí, přestávají si být jisti některými samozřejmosti, někteří doslova panikaří. Všechno to jsou vesměs reakce imunitního systému, který je navržen tak, aby nám pomohl přežít tváří v tvář přímému ohrožení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

I tak je ale třeba tyto pocity držet na uzdě a nenechat je „rozjet” - jen díky tomu budeme schopni činit racionální a správná opatření a rozhodnutí, která pomohou nejen nám samotným, ale i lidem v našem okolí.

Jedním z velmi účinných způsobů, jak se zklidnit a dostat do celkové pohody, je meditace. Základním postupem je tzv. Heart Rhythm Mediation, tedy naučení se hlubokému rytmickému dechu, který je vázaný na náš srdeční rytmus, uvádí server Yourtango.

Lidé v karanténách tápou. Léčí se slivovicí a paralenem a čekají na hygienu

Domácí

Balzám na pocuchané nervy v bodech

  • Posaďte se na židli. Pokud je potřeba, dejte si za záda polštář tak, aby byla vaše páteř vyrovnaná.
  • Položte jednu ruku dlaní na oblast srdce. Poté proveďte několik nádechů a výdechů nosem.
  • Zavřete oči. Pokud vás to děsí, nechte je otevřené.
  • Soustřeďte se na dýchání. Uvědomte si vlastní hluboké nádechy a výdechy.
  • Dýchejte co nejvíce do hloubky. Prodlužujte dech hlubokým nádechem i výdechem.
  • Při výdechu co nejvíce vytlačujte vzduch, ale nepovolujte břicho. Silný výdech pomůže k lepší a hlubší inhalaci.
  • Vytvořte si poklidný dechový rytmus, vyrovnejte na stejný čas dobu nádechu i výdechu, vše vždy uzpůsobte kratšímu rytmu (kratší nádech, delší výdech, uzpůsobte nižší hodnotě).
  • Poté, co zklidníte vlastní dech, zkuste si kdekoli na těle najít místo, kde ucítíte srdeční pulz. Pomůže vám to přiblížit se vlastnímu srdci.
  • Pokud ucítíte pulz, zkuste se díky němu soustředit na nádechy a výdechy. Napočítejte několik úderů srdce na nádech, to samé na výdech (běžné je napočítat šest až osm).

Pokud se na to budete cítit a mít chuť, meditujte podobně alespoň 10 minut každý den. Uvidíte, že vám to alespoň trochu pomůže v době, která není pro nikoho lehká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám