Hlavní obsah

Jak často byste měli měnit běžecké boty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk, který provozuje jakýkoli sport, ví, že kromě odhodlání a motivace je neméně důležité i správné vybavení. Nejinak je tomu i u běhání. Sice nepředstavuje tak finančně náročnou investici z hlediska oblečení jako jiné sporty, i tady je ale třeba dbát na pohodlí a bezpečnost. Nezbytným základem jsou pak správné boty. Víte, po jaké době je vhodné je vyměnit za nové?

Foto: Profimedia.cz

Správná obuv je taková, která podporuje stabilitu nohy, nezpůsobuje žádné otlaky či jiné potíže. Volíme ji i podle typu zatížení.

Článek

Australská lékařka se specializací na podiatrii (obor věnující se zdraví nohou) Sarah Sweeneyová uvedla, že pro zdraví nohou je správné obutí zásadní, u běžců o to více. Důvod je jednoduchý – čím používanější obuv bude, o to víc se zvyšuje možné riziko zranění při sportu.

Zásadní je poměrně logicky frekvence sportování, podobná pravidla platí ale i u obyčejné chůze. Průměrně se hýbající člověk by měl svou obuv měnit každých šest až 12 měsíců. U maratonských běžců se interval ale zkracuje na pouhé tři měsíce.

Běhání pomáhá ke skvělé fyzičce, ale také k ochraně oceánů

Zdraví

„Intenzita je zásadní, stejně tak ale pokud se vám kdykoli začnou boty trhat nebo cítíte nedostatečnou podporu nohy, je čas na výměnu,“ řekla pro Daily Mail.

„Špatně nasazené boty, stejně jako ty velmi opotřebované, mohou vést k jakémukoli zranění nohy či kotníku, stejně tak mohou za bolest kolen, kyčlí nebo zad,“ dodává. Rovněž tak mohou vést k problémům s rovnováhou či pádům.

Anketa

Jak často měníte svou obuv?
Každých šest měsíců
7,2 %
Jednou ročně
11,1 %
Každý druhý rok
8,7 %
Za 3-4 roky
8,1 %
Boty měním až tehdy, když jsou zcela zničené.
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 332 čtenářů.

„V důsledku špatné běžecké obuvi můžete rovněž trpět na zarůstající nehty, vyskytovat se v této spojitosti mohou i bolestivá kuří oka či mozoly,“ dodala.

Co se týče samotného výběru obuvi, radí Sweeneyová volit vždy podle fyzičky i typu cvičení.

„Běžecké boty jsou obyčejně lehčí než klasické vycházkové, mají na sobě více síťoviny, která pomáhá nohu ochlazovat a brání jejímu přehřátí. Cyklistické jsou pak velmi lehké a úzké, podrážky mají tužší než běžecké, aby poskytly větší ochranu a snáze se sešlapával pedál,“ vysvětluje.

Problémy s nohama vyřeší podiatr

Zdraví

Pokud máte jakékoli potíže s nohama, případně si nevíte rady s výběrem správných bot, obraťte se na podiatra.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Pánská běžecká obuv, Dámská běžecká obuv

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám