Hlavní obsah

Jak přežít horko. Pár tipů pro slunečné dny bez kolapsů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je období plné pohody, má ale i pár úskalí: třeba vysoké teploty. Rozpálené ulice měst či tropické noci, kdy se toužíte přitulit leda tak k chladivé zdi – ty nemá rád asi nikdo. Jak tedy na horko vyzrát? Bazén pod okny není potřeba, ponořte se do následujících řádků.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Příliš vysoké teploty člověku nesvědčí. A kdo patří mezi kardiaky nebo ho trápí vysoký tlak, ví o tom své. I pro zdravý organismus je ale vedro zátěží: připomeňme si proto pár pravidel, díky kterým je parné léto snesitelnější.

Pitný režim: kolik toho vypít a co osvěží nejvíc

Průběžně doplňovat vodu v organismu by měl každý (a to nejen přes léto). Voda je bezkonkurenčně nejlepší osvěžení: a to nejen v bazénu, ale hlavně ve sklenici či lahvi, kterou by člověk měl mít vždy po ruce. A kolik toho denně vypít? Záleží na vaší váze a fyzické aktivitě.

Pitný režim pomůže k uzdravení

Zdraví

Doporučené množství tekutin zjistíte pomocí vzorečku: vaše ideální váha v kilogramech (vzhledem k výšce a pohlaví) × 0,035 = doporučená denní spotřeba tekutin v litrech. Za každých 11 kg nadváhy si pak k výsledku připočtěte 0,25 litru.

Stejně jako nedostatek tekutin je ale pro lidský organismus zátěží i jejich nadbytek, není proto dobré pít najednou velké množství – ideální je průběžné „zavlažování“ v menších dávkách během celého dne, sklenice vody hned po probuzení by měla být samozřejmostí.

Nejvhodnější k zahnání žízně je obyčejná voda či slabě mineralizovaná kyselka, kterou si můžeme dochutit pár kapkami citronové šťávy. Limonády a džusy sice možná chutnají víc (hlavně dětem), ale zbytečně zatěžují tělo cukrem a žízeň pořádně nezaženou.

Minerálky je dobré střídat, jinak hrozí ledvinové potíže

Zdraví

Zapomeňte také na ledovou sklenici – že se například v horkém Maroku těší velké oblibě mátový čaj, není náhoda. Vlažný nebo teplý nápoj totiž nezpůsobí vašim útrobám šok a žízně vás zbaví nejlépe.

Tropické noci aneb Když spánek nepřichází

Horečka sobotní noci vás možná roztančí – pokud jde o váš oblíbený muzikál. Spánku ale horká letní noc rozhodně nepřeje a milovanou postel by v takových chvílích člověk nejraději vyměnil za eskymácké iglú.

Jak se tedy ochladit, když doma nemáte klimatizaci?

  • Nejrychlejším prostředkem je obyčejná voda: dejte si studený obklad na zátylek nebo na pulzující místa na těle. Proud ledové vody puštěný na zápěstí či předloktí vám alespoň na chvíli ochladí krevní oběh a přinese úlevu.
  • V bytě vás spasí ventilátor, pokud před něj navíc postavíte lahev se zmrzlou vodou, vytvoříte si alespoň provizorní „klimatizaci”.
  • Když není větrák po ruce, zavěste do oken mokré záclony či závěsy. V kombinaci s průvanem bude klima v bytě hned příjemnější.
  • Větrejte jen okny na stinné straně bytu (nejlépe ráno a večer).
  • Když bude nejhůř, prostě před spaním dejte své pyžamo, deku či polštář na pár minut v sáčku do mrazáku. Nevydrží sice chladivé celou noc, ale aspoň vám zpříjemní usínání.
  • Než se uložíte do postele, dopřejte si vlažnou sprchu – na studenou zapomeňte, rozproudila by vám krevní oběh, čímž se tělo zahřívá. Po sprše nechejte vodu uschnout na těle, její odpařování totiž také ochlazuje.

Jak se během veder dobře vyspat

Styl

Co jíst v létě? Vsaďte na sezonní suroviny

Tělo potřebuje v horkých dnech zvýšený příjem vody – pečivo jako základ jídelníčku určitě není to pravé ořechové. Nemusíte ale zůstávat jen u zeleninových salátů, vařená jídla by měla mít na stole své místo i za teplého počasí.

Zaměřte se však spíše na lehké pokrmy, bůček a cukrovinky si raději odpusťte. I když zmrzlině odolá asi jen málokdo... Co si tedy dopřát, abychom si pochutnali, ale nedali organismu zabrat?

Ke snídani vás osvěží ovoce či kysané mléčné výrobky (kromě jogurtu např. kefír, kyška, acidofilní mléko). K obědu si dopřejte zeleninové polévky, rybu nebo saláty a pokrmy z luštěnin (rýže, cizrna, čočka...) či obilovin (bulgur, quinoa, kukuřičná polenta...) a k večeři? Ugrilovat si s přáteli plátek kuřecího není žádný hřích a cuketě, paprice či rajčatům to na grilu (a následně i talíři) taky sluší.

Potraviny, které ochlazují, a mohou tak zpříjemnit den i při vysokých teplotách

Zdraví

Reklama

Související články

Jak se během veder dobře vyspat

S blížícími se letními prázdninami se řada lidí těší na teplo a volné dny strávené v pohodě někde u vody či v přírodě. Jakkoli příjemné mohou pro někoho být...

Výběr článků

Načítám