Hlavní obsah

Minerálky je dobré střídat, jinak hrozí ledvinové potíže

Právo, Václav Pergl

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje denně vypít alespoň 2 až 3 litry vody. V opačném případě nás bolí hlava, jsme unavení a nesoustředění. Voda přispívá i k lepšímu trávení a vyměšování. Pokud pijeme minerálky, měli bychom je střídat. Jinak nám hrozí ledvinové potíže v krajním případě ledvinové kameny. Někdy nám pití částečně nahradí potraviny s velkým obsahem vody.

Foto: Profimedia.cz

Dodržovat pitný režim je důležité. Není ale dobré pít stále jen jeden druh minerálky.

Článek

Složení každé minerálky  je totiž jiné, ale pitím většiny z nich se do těla dostává hlavně sodík, draslík, vápník a hořčík.

Sodíku je v těle většinou nadbytek. Přijímáme ho hlavně v kuchyňské soli a ta je ve většině potravin. Nedostatek vzniká pouze při dlouhotrvajícím průjmu anebo při extrémní fyzické zátěži, např. práci v horku. Vysoký obsah sodíku je nebezpečný pro pacienty s vyšším krevním tlakem. Minimální denní dávka by měla být alespoň 550 mg.

Draslík potřebujeme pro správnou funkci nervů, svalů a srdce. Nedostatek draslíku se projevuje křečemi ve svalech nebo bolestmi břicha. Minimálně bychom denně měli přijmout 2000 mg. Zdrojem draslíku jsou např. brambory, luštěniny, mrkev, meruňky apod.

Vápník je nezbytný pro stavbu kostí a zubů, pro zajištění srážlivosti krve. Denní potřeba je 800 až 1200 mg. Dospívající děti, těhotné a kojící ženy potřebují denně až 2000 mg vápníku. Najdeme ho v mléčných výrobcích, brokolici, špenátu, mandlích a dalších potravinách a minerálních vodách.

Hořčík je významnou složkou kostí, zubů. Je důležitý pro odolnost vůči stresu a únavě, zlepšuje imunitu a brání vzniku ledvinových kamenů. Pomáhá při zmírnění příznaků premenstruačního syndromu. Hořčíku se většině lidí nedostává – doporučená denní spotřeba je 300 až 400 mg. Kromě minerálních vod je hořčík obsažen hlavně v banánech, rybách, celozrnném pečivu, ale i v čokoládě.

Obsah vody v potravinách
Okurky95 %
Hlávkový salát95 %
Rajčata93 %
Špenát92 %
Další zelenina90 %
Pomeranče87 %
Ryby83 %
Meloun80 %
Meruňky80 %
Další ovoce80 %
Brambory77 %
Banán77 %
Chléb35 %
Pečivo10 %

Reklama

Související články

Většina Čechů nedodržuje pitný režim

Nezanedbávejte pitný režim, omílají neustále dokola lékaři i dietologové. Přesto si jejich rady k srdci bere jen necelá čtvrtina Čechů. Pouhých 21 procent...

Výběr článků

Načítám