Hlavní obsah

Jak na čistý byt aneb Co uklízet denně, jednou za týden či po delším čase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími Vánocemi je úzce spjat i větší úklid. Pokud si nechcete brát den volna pro dokonalé vygruntování celého bytu či si zaplatit profesionální úklidovou firmu, pak je vždy mnohem výhodnější uklízet průběžně. Vytvořte si s námi harmonogram úklidu a pokud v bytě nežijete sami, vytvořte plán úklidu i pro ostatní členy domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Velký úklid může být velmi vyčerpávající záležitost. Lepší je ho dělat průběžně.

Článek

Každodenní úklid

Ano, většina z nás je během běžného týdne velmi vytížená a na úklid jako takový jim nezbývá příliš energie. Pokud ale nemáte někoho na úklid, pak je dobré se přemoci a každý den udělat alespoň něco.

  • Kuchyně: Umyjte nádobí, dřez, pracovní desky a varnou desku. Zameťte podlahu.
  • Koupelna: Vypláchněte umyvadlo, a opláchněte vanu nebo sprchu pokaždé, když je někdo použije.
  • Vchod a chodbička: Na zem kolem venkovních dveří položte koberečky nebo rohožky, aby se v nich zachytilo maximum nečistot a to jak od vašich bot, tak tlapek domácích mazlíčků. Ty pak pravidelně vysávejte a podlahu kolem vchodu zameťte.

Kateřina Brožová: Vyléčená bordelářka radí, jak se nestat otrokyní domácnosti

Styl

Týdenní úklidový plán

  • Kuchyňské spotřebiče a podlahy. Kromě dezinfekce kuchyňských linek a prkének myslete i na mikrovlnou troubu, digestoř, lednici a to zejména na rukojeti a dvířka všech spotřebičů a tedy i včetně myčky na nádobí.
  • Koupelna. Vyčistěte umyvadlo, podlahu a toaletu univerzálním čističem. Pokud používáte přes týden vanu, pak i ji důkladně vyčistěte. Dezinfikujte místa, jako je splachovací rukojeť toalety, spínače světel a tlačítka.
  • Ložnice a další obytné prostory. Vysajte a vyčistěte koberce a čalounění, abyste odstranili nečistoty a skvrny, pomocí přípravků určených přímo pro ně.

Velký úklid

  • Okna - k vánočnímu úklidu patří i umytá okna, žaluzie, parapety a s tím spjaté i vyprání záclon a závěsů.
  • Mytí dveří - na dveřích průběžně omýváme šmouhy a lokální nečistoty, nyní je třeba je umýt celoplošně.
  • Kuchyň: Vykliďte a umyjte kuchyňskou linku včetně skříněk a šuplíků a to jak zevnitř, tak z venku. Péči musíte věnovat i obkladům nad pracovní deskou. Nutná je generálka sporáku, trouby a digestoře.
  • Koupelna: dobré je začít tím, že protřídíte veškerou kosmetiku, kterou v koupelně máte. Vyhoďte všechny prošlé přípravky a také vše, co máte delší čas otevřené a již nepoužíváte, vyčištění baterie, odpady, poličky, umyjte žebřík, dlaždice na stěnách a svítidla.
  • Obývací pokoj: začít můžete například srovnáním knih v knihovně, setřením prachu na všech poličkách, zásuvkách. Vytřiďte i poličky a zbavte se všeho, co tam nemusí být.  Omyjte i všechny květiny, a to buď lístek po lístku, anebo je osprchujte ve vaně či sprchovém koutě. Důkladně vyčistěte i sedačku. Pokud je z koženky, pak ji důkladně umyjte vodou, pokud je kožená, pak speciálními přípravky na kůži. Čalouněné sedačky z mikroplyše, veluru, alcantary, vlny a bavlny se vyplatí hloubkově vyčistit metodou suchého pěnového čištění.
  • Svítidla a lustry ve všech místnostech.

Pomocníci, kteří nezklamou

Profesionálové doporučují pro veškerý úklid používat materiály z mikrovlákna. Dokonce i podlahu budete mít velmi snadno čistou s mikrovláknovým návlekem na koště. Výhodou těchto materiálů je, že je lze použít pro suché i mokré čištění, a to zcela bez chemie.

Velkou službu vám v bytě může udělat jedlá soda v kombinaci s vodou. Snadno vyčistí kamenné podlahy, ale i spáry mezi dlaždičkami a poradí si i se skvrnami na koberci - stačí ji na ně nasypat a po nějaké době působení vyluxovat.

Foto: archív firem

Ariel prací kapsle All in 1 Pods Extra Clean jsou ideální na odstraňování odolných skvrn, vytvořeny speciálně pro praní ve studené vodě, 369 Kč; Tesori D'oriente parfém na prádlo 250 ml Ayurverda, 210 Kč; Denkmit univerzální vlhčené ubrousky s vůní limetky & bazalky, 50 ks, dm.cz 40 Kč; Profissimo nano houbička na nečistoty, 6 ks, dm.cz 50 Kč; NANOLAB - Jedlá soda, univerzální čistič, pohlcovač pachů či mastnoty, bionetta.cz 79 Kč; FeelEco Čistič kuchyní, 109 Kč; FeelEco Čistič koupelen, 109 Kč; Sonett Čistič na sklo a hladké povrchy sprej, 109 Kč; NANOLAB - Bílý ocet 10%, ideální náhrada všech chemických čističů, 79 Kč

Velmi dobrým pomocníkem je kartáč na žaluzie, s jehož pomocí můžete snadno setřít několik lamel najednou. Zbavit prach žaluzií můžete i pomocí vysavače. Je však třeba snížit sací výkon na minimum a použít nástavec na čalouněný nábytek, nebo speciální nástavec na žaluzie.

Na vodní kámen příznivě působí kyselina citronová. Navíc ji lze použít i na zničení kamene ve varné konvici. Stačí, když do prázdné konvice nasypete 2-3 lžičky kyseliny, pak přidáte vodu a necháte 15 minut stát. Konvici poté dvakrát vypláchněte studenou a teplou vodou a je hotovo.

Snažte si úklid co nejvíce usnadnit pomocí přístrojů. Velký těžký vysavač například vyměňte za tyčový, který budete mít stále po ruce a bez šňůry s ním dosáhnete všude, a to nejen po podlaze.

Prach s ním můžete odstranit pomocí nejrůznějších nástavců i z nábytku, drobky či chlupy z gauče, ale i ze žaluzií či pavučiny z rohu.

Foto: archív firem

Dyson Gen5detect™ Absolute, nejvýkonnější vysavač s filtrací HEPA, 2 čisticí hlavy a 3 příslušenství, 21 690 Kč; Philips 4000i Series Čistička vzduchu pro místnosti XXL, vyčistí vzduch za méně než 5 min , 14 999 Kč; Robotický vysavač Sencor SRV 9385WH, vysává a mopuje zároveň, automaticky přesaje nasbíraný odpad, 12 999 Kč; Bissell CrossWave HydroSteam Pet Pro 3528N, vysává, vytírá, vysouší a čistí parou v jednom kroku, dokonalý uklízecí společník pro domácnosti s chlupatými mazlíčky, 13 490 Kč

Tam, kde se práší více či je v domácnosti pes či jiný domácí mazlíček, je výborným parťákem i robotický vysavač.

S mytím oken mohou pomoci nejrůznější roboti či automatické stěrky či obyčejné stěrky na okna.

Výtečné jsou i dnes i poměrně malé parní čističe či speciální čističe na koberce a čalounění.

Podzimní úklid ve skříni: Jak zorganizovat svůj šatník

Styl

Jak ve zdraví přežít nepořádek v pokojích dospívajících

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám