Hlavní obsah

I rtům škodí nebezpečné sluneční záření a je zapotřebí je chránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rty jsou vůči škodlivému slunečnímu záření téměř bezbranné, přesto na ně mnozí lidé zcela zapomínají, ačkoli jsou dnes již zcela běžně k dostání pečující přípravky na rty s ochrannými UV filtry. Zejména muži ochranu svých rtů zcela podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Na péči o rty by se nemělo zapomínat

Článek

Pokožku přirozeně chrání před škodlivým UV zářením pigment melanin, který dokáže absorbovat sluneční paprsky a pomáhá tělu zbavit se většiny škodlivého UV záření.

Rty ale ve srovnání s pokožkou obsahují melanocytů (buněk zodpovědných za produkci melaninu) mnohem méně. Tudíž i přirozená ochrana rtů je v tomto směru minimální. O to víc je zapotřebí rty chránit. Nejde totiž jen o jejich spálení a vysušení, ale i rychlejší stárnutí a hrozbu rakoviny.

Jak tedy v létě pečovat o rty?

  • Důležitá hydratace

Péči o rty zahájíte už jen tím, že během letních dní budete dodržovat dostatečný pitný režim. Pokud budete v horkém počasí na konzumaci nápojů zapomínat, vedle úžehu a úpalu riskujete také přesušené, rozpraskané rty, které budete poté dostávat do kondice hned několik dní.

Minerální, nebo chemické filtry? Co je pro zdravé opalování důležité

Styl
  • Péče o namalované rty

Pokud se v létě neobejdete bez rtěnky či lesku na rty, pak vždy pod ně aplikujte i balzám s ochranným faktorem. Protože rtěnky a lesky rty vysušují, večer se zaměřte na pečlivé odlíčení. Účinným trikem je natřít si rty těsně před spaním balzámem. Ten se o hydrataci postará, když budete spokojeně spát.

  • Pozor na olizování rtů při pálení 

Jakmile dojde k vysušení vašich rtů, mají tendenci lehce pálit a většina z nás místo aby sáhla po balzámu, rty automaticky olízne. K úlevě tak dojde jen na malou chvilku, problém se ve skutečnosti ještě zhorší a může dojít i k jejich rozpraskání a začervenání pokožky kolem nich.

Rty nemají ochrannou vrstvu, a hned, jak se tekutina vypaří, se citlivá pokožka začne přesušovat. Proto je tak důležité mít i v teplých dnech po ruce balzám na rty.

Tajemná moc polibků

Vztahy a sex
  • Účinné ochranné filtry

Jak už jsme zmiňovali, pokožka rtů má mnohem méně melanocytů než pokožka jiných částí těla, navíc je také mnohem tenčí a citlivější. Ochranu před sluncem proto potřebuje nepřetržitě během celého dne. Při vybírání správné tyčinky doporučujeme volit co nejvyšší ochranný faktor SPF a aplikovat ji zhruba jednou za dvě hodiny. Důležité přitom je, aby ochranný faktor chránil jak před UVB paprsky, tak UVA paprsky.

Foto: archív firem

Ochranné a pečující přípravky o rty

Foto: Blistex Ultra SPF 50 + balzám nabízí vysokou každodenní ochranu proti přírodním vlivům, které rty vysušují po celý rok, kupkosmetiku.cz 89 Kč; Vichy Capital Soleil tyčinka pro ochranu citlivých partií a rtů SPF 50+, 449 Kč; Ziaja Sopot Sun opalovací krém na rty a znaménka SPF 30, 92 Kč; Dermacol Pleťový krém na opalování a balzám na rty Sun SPF 30, 169 Kč; Shiseido Sun Care UV Lip Color Splash lesk na rty SPF 30, Notino 469 Kč; Astrid Ochranný balzám na rty SPF 25, 39 Kč; Labello Sun Protect balzám na rty SPF 30, 60 Kč; Blistex MedPlus® přináší okamžitou chladivou úlevu a ochranu pro bolavé, vysušené a popraskané rty,  SPF 15, 109 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám