Hlavní obsah

I jedno těhotenství může zvýšit biologický věk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová přelomová studie potvrzuje, že růst nového života v těle matky si za devět měsíců vybírá svoji daň – a vícečetná těhotenství mohou mít kumulativní účinek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový výzkum naznačuje, že jedno těhotenství může zvýšit biologický věk o dva až 14 měsíců. „Jedná se o přelomovou studii, která znovu potvrzuje jen to, co vědí ženy již dávno – těhotenství si vybírá obrovskou daň na těle,“ řekla pro National Geographic profesorka z Kolumbijské univerzity Yousin Suhová, která zkoumá, jak těhotenství ovlivňuje stárnutí.

Chronologický věk, který udává dobu, která uplynula od vašeho narození do dnešního dne, se tak může lišit od biologického věku, který vypovídá o zdravotním stavu a zdraví buněk.

Zdá se, že některé životní události – včetně závažných nemocí, traumat nebo období intenzivního stresu – způsobují „skoky“ v biologickém věku, protože tělo přesměrovává energii a zdroje, aby se s těmito výzvami vyrovnalo.

A protože existuje jen málo biologických funkcí, které jsou náročnější než růst nového člověka za pouhých devět měsíců v těle matky, nedávná studie potvrzuje podezření vědců, že těhotenství – zejména vícečetná těhotenství – mají vliv na biologický věk.

Epigenetické hodiny

Při stanovení biologického věku se vychází z „hodin stárnutí“. Epigenetiku zjednodušeně můžeme popsat jako nástroj pro regulaci aktivity genů. Pokud je náš genom návodem k použití, epigenom je komplexní systém záložek, zvýraznění a podtržení, který říká našim buňkám, které geny a kdy číst. To se často děje prostřednictvím methylace, což je proces, při kterém se k části DNA připojují drobné chemické značky zvané methylové skupiny.

Které geny musí být aktivní, se neustále mění v reakci na naše prostředí a zkušenosti, takže tyto methylové skupiny potřebují časté přesuny a výměny. Zdá se však, že s přibývajícím věkem tato mašinérie údržby začíná dělat chyby, což způsobuje, že se metylace na některých místech hromadí a na jiných mizí.

Jak snížit svůj biologický věk

Zdraví

Odebráním vzorku krve a sečtením methylových záložek na klíčových místech podél genetického kódu mohou vědci vypočítat epigenetický věk člověka pomocí sady algoritmů nazývaných epigenetické hodiny. Tyto hodiny předpovídají riziko úmrtí a zdravotních komplikací. Méně známé ale je, že i plodnost ovlivňuje biologický věk.

Studie z roku 2005 o mezigeneračním zdraví na Filipínách analyzovala vzorky krve od 825 účastnic ve věku 20 až 22 let. Vědci identifikovali pozoruhodný rozdíl – počet epigenetických změn v jejich DNA odhalil, že ženy, které byly těhotné, byly biologicky starší o 4 až 14 měsíců než jejich vrstevnice, které těhotné nebyly, a to i po kontrole faktorů, jako je například kouření.

Kumulativní efekt

Výsledky studie ale nebyly přesné. Některé ženy, které se jí zúčastnily, nebyly nikdy těhotné, zatímco jiné hlásily jedno nebo více předchozích těhotenství a některé byly těhotné v době odběru vzorků.

To vyvolalo zásadní otázku: Vytváří vícečetná těhotenství kumulativní efekt stárnutí, kdy každé další těhotenství dále zvyšuje epigenetický věk matky?

S použitím prvních vzorků krve jako výchozí hodnoty shromáždili vědci nové vzorky od 331 stejných žen, když byly těhotné o čtyři až devět let později.

Porovnáním dvou snímků epigenetického věku každé ženy tým vědců vypočítal dopad každého dalšího těhotenství v průběhu let. „Ženy, které měly během této doby více těhotenství, měly větší změny v epigenetickém stárnutí,“ říká biolog Calen Ryan, přičemž každé těhotenství přidalo k biologickému věku rodičky dva až tři měsíce.

Nový výzkum je tak v souladu s tím, co již víme o vysoké porodnosti – že mnoho těhotenství může vést ke kratší délce života a vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Důvod k optimismu

Navzdory výsledkům odborníci upozorňují, že si matky nemusí zoufat. Některé studie ukazují, že například jedno nebo dvě těhotenství mohou být v některých případech lepší než žádné, protože těhotenství je spojeno s nižším rizikem některých druhů rakoviny a mít alespoň jedno dítě je spojeno s o něco delší průměrnou délkou života.

Navíc díky přibývajícím studiím vědci přicházejí se strategiemi, jak zmírnit negativní dopady těhotenství.

Nedávné výzkumy také naznačují, že důležitou roli může hrát podpora rodičů a přístup ke zdravotní péči – jejich zlepšení by tak mohlo zmírnit dopad těhotenství na epigenetický věk.

Jak kouření a alkohol ovlivňují plodnost

Zdraví

Potraviny, které zvyšují hladinu estrogenu

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám