Hlavní obsah

Hned první návštěvník stanu proti melanomu na pražském Václavském náměstí měl zhoubný nádor

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stanu proti melanomu se nechalo na konci dubna vyšetřit 2157 lidí. U 84 našli lékaři kožní nádor, 21 z nich bylo zhoubných melanomů. Sedm procent příchozích byly děti, naštěstí bez nádoru. Podle lékařů už nechodí tak hrůzné případy jako v minulosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

U každého stého našli lékaři ve stanu proti melanomu nádor.

Článek

„Každý rok vyšetříme více a více pacientů. Letos jsme měli šest stanů, ve kterých mělo ordinace sedm lékařů. Ale opět jsme nedokázali vyhovět všem. Zajímavé je, že většina z nich byly zvláštní případy, nejasné na první pohled. Musím říct, že v současnosti už chodí pacienti relativně včas. Dříve k nám chodily tak hrozné případy, že i po operaci měly velmi špatnou diagnózu,“ komentoval stav pacientů s podezřelým znaménkem, kteří vyhledají lékaře, Petr Arenberger, šéf dermatovenerologické kliniky vinohradské nemocnice, která v Praze stan proti melanomu postavila už poosmé.

Letošní rok byl specifický ještě jedním smutným nálezem. „Poprvé se nám stalo, že člověk, který stál ve frontě jako první, měl skutečně zhoubný melanom. I když my na místě vyslovujeme jen podezření. Lidé ještě mají naději a musí počkat dva tři týdny na výsledky histologie. Takže se s tím většina lidí postupně vyrovnává,“ popsal Právu postup při oznamování výsledků vyšetření Arenberger.

Lidé s nálezem se v ten okamžik stávají pacienty přímo vinohradské kliniky a ještě ve stanu dostanou termín operace nebo si je lékař pozve do ordinace, kde proberou postup léčby.

Další možnosti kontrol

To se týkalo zhruba každého stého člověka, který během dvou dnů vystál frontu na Václavském náměstí. Stan proti melanomu letos postaví ještě 12. května v Brně a 13. května v Ostravě. V Praze jsou tato další hromadná vyšetření naplánována na příští rok opět v jarních měsících.

„Ještě nevíme přesné datum ani kapacitu. Rádi bychom ordinace rozšířili. Pacienti se ale mohou v průběhu roku nechat vyšetřit v běžných dermatologických ordinacích,“ upozornil šéf dermatovenerologické kliniky.

Analýzu dělali lékaři vinohradské nemocnice ve stanu digitálním dermatoskopem, letos nově i s videodermatoskopem, který umožňuje až stonásobné zvětšení. Výsledek se tak lidé dozvěděli ihned.

Během loňského roku navštívilo stany proti melanomu po celé České republice 4423 lidí. U 128 lékaři našli zhoubné nádory, 31 pacientů muselo podstoupit léčbu melanomu.

Kdo by měl vyhledat lékaře

Kontrolu kožním lékařem by měli vyhledávat zejména lidé se světlou kůží a s větším množstvím pih, s více než 50 znaménky. Ve větším riziku jsou i ti, jejichž příbuzný měl melanom nebo se vystavují sluníčku u moří, případně tráví dovolené blízko rovníku. Vyšetření na kožním by měli též podstoupit lidé, kterým se začalo pigmentové znaménko měnit nebo se jim vytvořilo nové po 35. roce života.

Reklama

Související témata:

Související články

Levné krevní testy umí odhalit rakovinu plic

Rakovinné nádory se prozrazují i drobnými stopami v krvi pacientů. Dosud ale bylo obtížné a nákladné odhalit je. Nyní však američtí lékaři hlásí průlom, a to...

Laura Janáčková: Život s rakovinou je boj

V Česku onemocní nádorovým onemocněním každý třetí člověk. Statistiky také ukazují, že každý čtvrtý na toto onemocnění umírá. Rakovina zasahuje člověka...

Výběr článků

Načítám