Hlavní obsah

Nemocných s rakovinou dramaticky přibývá, varují lékaři

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet nádorových onemocnění ve světě neustále stoupá, v příštích 20 letech by měl být nárůst ještě rychlejší. „Každoročně je ve světě diagnostikováno dvanáct miliónů nových onemocnění rakovinou, 7,6 miliónu lidí na tuto diagnózu zemře,“ řekl Právu profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Buňky s nádorovým bujením pod mikroskopem

Článek

Dodal, že podle předpovědi Světové zdravotnické organizace lze očekávat strmý růst počtu tohoto onemocnění.

„Celosvětově má počet nových onemocnění rakovinou vzrůst do roku 2030 o 45 procent. Nádorová onemocnění se tak stanou nejčastější příčinou úmrtí v populaci namísto současných kardiovaskulárních chorob,“ uvedl.

Zvýšení počtu nemocných lze očekávat i v Česku. Ročně zjistí lékaři téměř 80 tisíc nových případů rakoviny, 27 tisíc pacientů zemře. Celkem žije v České republice 460 tisíc lidí, kteří rakovinu mají nebo měli.

Přestože počet nemocných rakovinou stoupá, počet zemřelých stagnuje nebo mírně klesá. Je to dáno tím, že lékaři umějí rakovinu diagnostikovat v raném stadiu. Protože v tomto stadiu jsou některé druhy rakoviny dobře léčitelné, řada nemocných se vyléčí.

Léčebné úspěchy podle Petruželky vedou k růstu počtu přežívajících a paradoxně budou přinášet mnoho klinických problémů. „Všechny nemocné bude nutné po skončení léčby sledovat pro riziko recidiv, které se neztrácejí v čase,“ sdělil.

Dopis zve na prevenci

Řešení není pouze v navyšování počtu klinických onkologů, ale v úzké spolupráci s praktickými lékaři a jejich aktivním zapojením do sledování nemocných v období bez léčby.

Nyní dostávají lidé domů dopis od své zdravotní pojišťovny, aby se zúčastnili preventivního vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku, prsu a děložního čípku.

S pozvánkou by měl dotyčný zajít ke svému praktickému lékaři, a ten už ho nasměruje na odborné vyšetření.

Celonárodní akce chce oslovit zhruba 3,5 miliónu lidí, kteří nechodí na prevenci rakoviny a jsou ve věku, kdy je tato prevence pro ně nesmírně důležitá.

Reklama

Výběr článků

Načítám