Hlavní obsah

Epilepsie je nemoc jako každá jiná

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epilepsie, lidově zvaná padoucnice, patří mezi nemoci, které jsou stále ještě obestřeny nejrůznějšími mýty. Většinou se projevuje záchvaty. Některé vypadají velmi dramaticky, jiné mohou pro laiky proběhnout nepozorovaně a další lze snadno zaměnit za příznaky duševní choroby.

Foto: K3 Bohumín
Článek

V medicínském slova smyslu není epilepsie jednou nemocí. Záchvatem reaguje mozek na řadu různých poškození, např. vrozené vady, nádory mozku, degenerativní choroby, záněty, cévní mozkové příhody, úrazy, poruchy látkové výměny. V řadě případů příčinu dokonce nejde současnými metodami zjistit.

Záchvaty jsou typické

Záchvaty mohou mít různý průběh, od tzv. jednoduchých, při kterých nedochází k poruše vědomí a okolí je někdy ani nepostřehne, až po záchvaty rozšířené na celý organismus, spojené se ztrátou vědomí, s křečemi a pádem.

Ojedinělý záchvat však ještě neznamená, že pacient opravdu trpí epilepsií. Odborníci zjistili, že přibližně každý dvacátý člověk prodělá někdy v životě izolovaný záchvat. Příkladem mohou být tzv. febrilní křeče, které se vyskytují při vysoké teplotě zejména u malých dětí.

Centra pro léčbu

"Podle celosvětových statistických údajů 12-25 % nemocných, kteří jsou neúspěšně léčeni a mluví se o nich jako na léčbu nereagujících, nemá vůbec epilepsii, ale jiný typ záchvatů. Správná diagnostika znamená, že nemocný nereagující na obvyklou léčbu, by měl být komplexně vyšetřen v centru pro epilepsii. Jejím základem je zachycení záchvatu nebo lépe několika záchvatů videoelektroencefalografií. Ve speciální laboratoři je dlouhodobě sledována elektrická aktivita mozku a současně je pacient snímán na video," řekl Miroslav Kalina z Centra pro epilepsie v Nemocnici na Homolce.

"Zachycení záchvatu dává většinou kvalitní informaci o jeho typu, někdy dokonce o pravděpodobné oblasti, z níž epilepsie vzniká. Na základě tohoto vyšetření se pak stanoví další léčba. Stanovení správné diagnózy je obtížné, proto patří do rukou neurologům, kteří se na ni specializují. Léčbou se v ČR zabývají Centra pro léčbu epilepsie," popsal Kalina.

Hledají se nové léky

Dnes se považuje za účinné takové léčení, které dokáže snížit frekvenci záchvatů alespoň o polovinu oproti stavu před léčbou. Jejím cílem je však dosáhnout jejich úplného vymizení.

Podávané léky by ale neměly nežádoucími účinky ovlivňovat kvalitu života pacienta v období mezi záchvaty. To je také důvod, proč se stále hledají nové léky a další léčebné možnosti.

Zákaz řízení neplatí pro všechny

Moderní léčba umožňuje nemocným normálně žít a pracovat. Možnost uplatnění jim zvyšuje nejen životní úroveň, ale i jejich sebevědomí a spokojenost. Někdy ale lidé s touto diagnózou obtížně hledají zaměstnání. Jedním z důvodů může být, že zaměstnavatel požaduje řidičský průkaz. Je jedno, zda jde o řemeslníka, obchodníka či manažera.

Podle nové vyhlášky je od června možné, aby se nemocný s epilepsií ucházel o získání řidičského průkazu, jestliže splňuje podmínky, které vyhláška stanovuje.

"Jednou z nich je, aby nemocný pro skupinu A (vozidla do 3,5 t) byl jeden rok bez záchvatu a aby jeho způsobilost schválil ošetřující neurolog podle typu záchvatů a rizika recidivy. Toto měřítko se vztahuje pouze na situace, kdy nejde o řízení vozidla jako základní náplň pracovní činnosti. Tedy například právník nebo opravář může používat vozidlo k cestě za klientem (tzv. referentské vozidlo), protože hlavní náplní jeho činnosti není autodoprava nebo doprava osob. Řidič taxíku nebo vozidla kurýrní služby však nesmí být epileptik, a to ani v případě, když je díky léčbě bez záchvatů," vysvětluje primář Kalina.

Nemocným pomáhá Společnost E.

Občanské sdružení Společnost E. se snaží zlepšovat kvalitu života lidí s epilepsií a jejich rodin. Rozvíjí informační a vzdělávací činnost, vydává měsíčník Aura, pořádá ozdravné a sportovně rehabilitační aktivity, poskytuje svým členům poradenství a možnost spolupráce s odborníky, zakládá kluby a svépomocné skupiny (Praha, Brno, Tábor). V současné době otevřela denní stacionář v Praze 4, kde je například klubovna, poradna, chráněná dílna a sekretariát.

Společnost E. sídlí v Praze 4, Liškova 3, tel./fax 241 722 136.

PADOUCNICÍ TRPĚLO TAKÉ MNOHO SLAVNÝCH

Epilepsie postihla řadu osobností - vládců, vojevůdců, malířů, hudebníků, spisovatelů. Patřil mezi ně např. Julius Caesar, Napoleon Bonaparte, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Issac Newton, Charles Dickens, Fjodor Michajlovič Dostojevskij.

Jak je z tohoto výčtu vidět, jejich diagnóza v žádném případě neznamenala úbytek duševních schopností. Je smutné, že i dnes se někteří lidé domnívají, že se onemocnění právě takto projevuje.

Všichni žili v době, kdy se epilepsie nedala účinně léčit, a tak jim její projevy jistě značně komplikovaly život. Dnes je situace už úplně jiná. Díky moderní terapii se ve vyspělých zemích podařilo u 70-80 % pacientů dosáhnout dokonce stavu bez záchvatů.

Přesto je ale stále mnoho nemocných, u kterých se nedaří tradičními léky dosáhnout kontroly onemocnění, nebo kteří léky obtížně snášejí pro nežádoucí účinky. Proto je nezbytný výzkum nových léků a dalších léčebných postupů.

PRVNÍ POMOC PŘI ZÁCHVATU

"Lidé se většinou snaží vložit nemocnému něco mezi zuby, aby se nepokousal. To je chyba," říká doktor Kalina. "Jazyka a ústní dutiny si prostě nevšímáme, protože je nelze před pokousáním uchránit. Je třeba vědět, že jazyk během záchvatu nikdy nezapadne a nemocný nemůže ani nic vdechnout, protože nepolyká. Takže do úst nic nevkládáme a s ústní dutinou nemanipulujeme.

Nejdůležitější je zabránit tomu, aby si pacient poranil hlavu. Nemá smysl s ním zápolit v době křečí a snažit se ho znehybnit. Jediné, co může pomoci, je zajistit mu takovou polohu, aby si pokud možno neublížil.

Jiná je ale situace bezprostředně po záchvatu. V této době již může vdechnout sliny či krev, proto ho, jakmile ustanou křeče, položíme na bok s hlavou na stranu."

Při dodržení podmínek určených vyhláškou mohou i epileptici řídit motorové vozidlo.

Informace lze získat i na na webové adrese www.homolka.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám