Hlavní obsah

Elektronický recept by měl být samozřejmostí

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Podle Evropské komise by mělo být zasílání receptů lékárníkovi po internetu samozřejmostí již za pár let. Čeští odborníci se však obávají, že postup nebude zcela jednoduchý.

Foto: Vratislav Konečný

Ruiny kdysi přepychového sídla

Článek

Evropská komise představila akční plán, který směřuje k vytvoření evropského prostoru zdraví po síti. Ve čtvrtek o něm budou jednat v Bruselu ministři zdravotnictví pětadvacítky.

V ČR už několik let pracuje systém iZIP - tedy internetové zdravotní informace pacienta. Zatím je tato možnost vyhrazena jen pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která projekt podporuje. Pacient kdekoli na světě sdělí identifikační číslo a přístupové heslo lékaři, který se přes internet dostane k jednotlivým údajům. Podle ředitele společnosti iZIP Tomáše Mládka o tento český projekt má zájem EU.  

Vlna rozruchu

iZIP ale není bezproblémový. V minulých dnech totiž prezident České lékařské komory David Rath napadl VZP, že si kupuje loajalitu poslanců ODS Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého. Ti jsou podle něj s iZIPem obchodně spojeni a VZP jim na projekt už přispěla částkou 60 miliónů korun.

To se nelíbí ani ministru zdravotnictví Jozefu Kubinyimu, který projekt považuje za drahý. Pověřil proto svého náměstka hlubším studiem celého projektu. Cabrnoch i VZP jakékoli nařčení v tomto případě ale odmítají.

iZIP už využívá čtvrt miliónu klientů VZP a do projektu se zaregistrovalo 3 tisíce zdravotnických zařízení, která jsou oprávněna zapisovat do zdravotních knížek údaje o pacientovi.

Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komise, se domnívá, že větší výhodou než elektronické recepty bude program, který ministerská komise připravuje. "Ten nám ukáže, kolik a jakých léčiv se v daném období spotřebuje, a na základě analýzy se pak můžeme ptát, proč tomu tak bylo, zda máme více nemocných s tou a tou diagnózou, a dělat opatření."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám