Hlavní obsah

Češi jsou ochotni za zdravotnické služby připlácet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z průzkumu veřejného mínění STEM/MARK vyplývá, že čeští občané jsou ochotni si připlatit za služby spojené se zdravotní péčí. Více než polovina dotázaných by souhlasila se spoluúčastí při návštěvě lékaře doma, při pobytu v nemocnici nebo na dopravu sanitkou.

Foto: archiv Agentury Velryba

Loňský přejezd vodní lávky.

Článek

Zároveň však 60% Čechů vyžaduje lepší informovanost o možnostech postupů při léčbě a o jejich zdravotním stavu (50 procent dotázaných). Čtyřicet procent respondentů by si přálo, aby si na ně lékaři po uhrazení příplatku našli více času.

Vadí hlavně dlouhé objednací doby

Lidé by rovněž uvítali, kdyby se zkrátil čas strávený čekáním v ordinacích a objednací doba u specialistů.

"Lidé si uvědomují, že bez jejich podílu se kvalita péče nezvýší," uvedl v úterý člen expertního týmu Bohumil Seifert z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Dodal, že mnozí lidé jsou vesměs spokojeni s kvalitou odborné péče, ale vadí jim právě vleklé čekací doby na vyšetření. Jsou přesvědčeni, že spoluúčast by zvýšila kvalitu služeb a pomohla by vyřešit i problém s čekáním.

Seifert však zároveň poukázal na skutečnost, že zavedení spoluúčasti by do zdravotnictví nepřineslo velký finanční obnos, spíše by podpořilo regulaci a mělo především výchovný charakter.  

"Pro sociálně slabé skupiny by bylo nutné vytvořit určitý strop úhrad nebo jinou variantu, která by nebyla bariérou jejich přístupu k lékaři," dodal Seifert.

Reklama

Související články

Lékaři podepisují petice kvůli receptům

Spor mezi lékaři a ministryní zdravotnictví Marií Součkovou kvůli receptům, jejichž kopie musejí zakládat v dokumentaci pacienta ve středu zesílil. Ambulantní...

Reformu zdravotnictví brzdí politici

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger nevěří, že ministryně zdravotnictví Marie Součková s koncepcí reformy zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám