Hlavní obsah

Elektroakupunktura staví vozíčkáře na nohy, začal experiment s přerušenou míchou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předloni v říjnu se Viktoru Laukovi z Děčínska totálně změnil život. Patnáctiletý kluk si nejprve vyzvedl čerstvou občanku a vyrazil na pravidelnou procházku se psem Miou. Cestou neposedný školák narazil na skládku navršených klád. Hromada vyzývala si zaskotačit. Viky plný života neodolal a vylezl na nestabilní hradbu. Klády se rozjely a chlapce zavalily.

Foto: Státní léčebné lázně Janské Lázně

Elektroakupunktura vypadá napohled jednoduše

Článek

Viktor zával přežil, diagnóza lékařů zněla ale neúprosně - tělo kvůli přerušené míše zůstane od pasu dolů ochrnuté. Koncem loňského roku dostal v krkonošských Janských Lázních, kde začaly léčebné experimenty s pacienty s poškozenou míchou, Viktor šanci se zmátořit. Byl prvním, z nynějších tří, na nichž lékaři aplikují revoluční léčbu.

Standardní rehabilitační metody mohly klukovi pomoci se časem ztěžka pohybovat na vozíku. Rodiče ani Viktor to nevzdali. „Naučila jsem se Vojtovu metodu a začala se synem cvičit. Dělal pokroky, ale pořád to nebylo ono,“ vzpomíná Petra Lauková.

Tím, že Viktor začal studovat na internátní škole v krkonošských Janských Lázních, se dostal do péče tamního terapeuta Pétera Olšáka. Lékař, jako jeden z mála na světě, používá vlastní metodu elektroakupunkturní nervosvalové facilitace. Spojení tisíce let používané akupunktury a mladší elektroléčby. Lékař napíchne pacientovi speciální akupunkturní jehly, do nichž přivede elektřinu. Proud více nebo méně vrací poškozeným tělním drahám ztracenou funkčnost.

Žijí a pracují pro handicapované. Ti bez svých asistentů nemohou existovat

Styl

Výsledky po prvních aplikacích

Úspěchy terapeut slaví hlavně u dětí, z nichž se mnohé dokázaly postavit na vlastní nohy. Viktorovi se prozatím podařilo udělat první krůčky k větší soběstačnosti a možná budoucímu postavení na vlastní nohy. A pohyb je život.

„Nemalujeme si žádné vzdušné zámky, respektujeme nevyzpytatelnost lidského těla. Žijeme teď a víme, že léčba nemusí zabrat u každého. Viktorův stav se viditelně zlepšil po prvních elektroakupunkturách. Dokonce už dokáže pohnout nohama,“ popisuje Petra Lauková. „Zvládá i školu, je vcelku soběstačný, a prospívá s vyznamenáním,“ podotýká.

První pacient s přerušenou míchou

Viktor je prvním Olšákovým pacientem s kompletním přerušením míchy, nad čímž současná medicína více méně láme hůl. „Začali jsme léčit i pacienty s touto diagnózou. Jakmile Viktor začal s léčbou, došlo k částečné obnově pohybu trupu a dolních končetin,“ shrnuje Olšák.

Foto: Státní léčebné lázně Janské Lázně

Viky po prvních terapiích

Elektroakupunkturu začínají v Janských Lázních úspěšně aplikovat na dříve těžko vyléčitelná zranění a poruchy pohybového ústrojí způsobená mj. mrtvicí také u starších lidí.

Léčbou aktuálně prochází 32letá žena po těžkém úrazu míchy. „Po pěti aplikacích částečně aktivuje některé pohyby trupu, a dokonce v kyčlích dochází ke změně vnímání v těchto částech těla,“ popisuje Olšák.

Foto: Státní léčebné lázně Janské Lázně

Olšákův janskolázeňský tým

Začátky na olomoucké univerzitě

Elektroakupunkturu začal Olšák rozvíjet od roku 2016 ještě na olomoucké Palackého univerzitě. Lékař stačil po celé republice doposud vyškolit padesátku kolegů. Metodu stejně jako léčebné doplňky nehradí zdravotní pojišťovny a terapeuti si účtují za půlhodinovou terapii pětistovku.

Podpůrný prostředek léčby může pro Viktora znamenat speciální přístroj na nácvik chůze, zlepšování krevního oběhu a peristaltiku střev za 360 tisíc korun, což je pro chlapcovu rodinu kvůli financím nesplněný sen. „Nezbývá než spoléhat na sbírku,“ věří Petra Lauková.

Po prodělaném covidu skončil na vozíku, krátce na to mu zemřela žena na rakovinu. Igor ale nic nevzdává

Zdraví

Po prasknutí aorty zůstala na vozíku. Přes svůj hendikep zdravotní sestra a matka pěti dětí opět pracuje

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám