Hlavní obsah

Efektivní hubnutí závisí na typu postavy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Genetika ovlivňuje tvar našeho těla více než z padesáti procent a geneticky determinováno je i rozložení tuku v něm. Poměr pasu a boků z jedné poloviny, obvod samotného pasu pak dokonce ze dvou třetin. Jinými slovy to, jakou máme postavu, si vybrat nemůžeme, s jednotlivými typy je ale možné pracovat, tvarovat je a efektivně hubnout. A právě to je důvod, proč každému při redukci nadváhy zabírá něco jiného.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Genetika ovlivňuje tvar našeho těla více než z padesáti procent.

Článek

Každý redukční program totiž musí být originální a přizpůsobený nejen konkrétnímu somatotypu, ale i konkrétnímu jedinci.

Véčko - charakterizuje atletickou postavu - širší ramena a boky, štíhlé nohy, malý zadek, relativně silnější svaly a střední až silné kosti.

Pokud žena přibere, tuk se jí uloží v oblasti břicha a na zádech. „I když taková postava přibere, daří se jí to docela dlouho skrývat vhodně voleným oblečením a navíc jsou výsledky jejího hubnutí velmi rychle viditelné," upozorňuje Gabriela Knosová, odbornice na hubnutí a zdravý životní styl z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Pokud máte takovouto postavu a snažíte se shodit nějaká kila, z jídelníčku vyřaďte slané dobroty, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky, krekry... Omezte hovězí a vepřové maso, chléb a kynuté buchty. Zaměřit byste se naopak měli na lehčí stravu: ryby, nízkotučné mléčné výrobky, ovoce, zeleninu... Pro váš typ postavy je pak velmi vhodné aerobní a vytrvalostní cvičení a pro zvýraznění křivek některé posilovací cviky.

Hruška - tuk se ukládá od pasu dolů - žena má velký zadek, širší boky a pevnější stehna. U takovéto postavy se také velmi často objevuje celulitida a hubnutí vyžaduje specifický přístup i trpělivost.

Největší chybou těchto žen je, že si pro své spodní partie vybírají silová cvičení. "Nejenže nezhubnou, ale tím, že naberou svalovou hmotu, jejich stehna ještě zmohutní,“ upozorňuje Knosová.

Gynoidní typy by měly ze svého jídelníčku vyloučit hlavně sladkosti, smetanové a máslové krémy, těstoviny s tučnými omáčkami a sladká jídla. Základem jejich úspěšného hubnutí je aerobní cvičení a na vyvážení proporcí postavy posilovací cviky trupu a horních končetin.

Kulička -  široká ramena, kulaté boky a zadek jsou charakteristické pro centrální typ postavy. Tuk se jim na těle ukládá víceméně rovnoměrně a působí celkově kulatěji a silněji, než co ve skutečnosti ukazuje jejich BMI.

„Tento typ velmi rychle přibírá, jeho výhodou ale je, že stejně rychle také shazuje. A to po celém těle,“ vysvětluje Knosová.

Aby hubnutí bylo co nejefektivnější, je potřeba dávat velký pozor na správné rozložení výdaje a příjmu energie v průběhu celého dne. Odpoledne a navečer je třeba minimalizovat příjem sacharidů a zaměřit se zejména na zeleninu a bílkoviny. V těle nahromaděný tuk jim pomůže spálit aerobní cvičení v kombinaci s posilovacím cvičením zaměřeným na záda a břicho. Štíhlejšího vzezření pak dosáhnou zlepšeným držením těla.

Dítě - nevýrazný pas, menší prsa, útlé boky i ramena a malý zadek. To vše dohromady pak způsobuje, že taková žena vypadá i ve starším věku mladistvě. Kritickým místem takovéto postavy je pas a břicho a při vyšší nadváze se ukládání tuku často spojuje se srdečními chorobami.

Tyto ženy by měly jíst tři až pětkrát denně a jejich jídlo by mělo obsahovat především kvalitní bílkoviny, hodně zeleniny a jen malou dávku sacharidů. Z jídelníčku je tak třeba vyloučit zejména cukrovinky, bonbóny a čokoládu. Kromě aerobního cvičení je pak třeba zařadit do tréninku cviky na posílení svalů a zpevnění celého těla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější mýty při hubnutí

Kolem hubnutí panuje celá řada mýtů, které mají lidé stále v podvědomí a řídí se jimi. Bohužel i díky nim se jim hubnout nedaří, ba co víc, trápí je jojo...

Příprava krabičkové diety krok za krokem

Krabičková dieta je trendem dnešní doby. Má své příznivce mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout, ale i těmi, kteří upřednostňují zdravý životní styl. Málokdo ale...

Výběr článků

Načítám