Hlavní obsah

Dovolená vás může zbavit šedin, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šediny trápí mnoho žen i mužů po celém světě. Za jejich vznik mohou do značné míry genetické předpoklady, ale také stres. Vědci nyní přišli s novou studií, podle které šediny, jež má na svědomí právě stres, lze mnohdy vygumovat za pomoci dovolené a dobré psychické pohody.

Foto: Profimedia.cz

Šediny jsou nevítaným společníkem žen i mužů.

Článek

Tým vědců vypracoval studii na základě zkoumání vlasů 14 dobrovolníků - sedmi mužů a sedmi žen. V rámci výzkumu se sledovala stresová období účastníků výzkumu a jejich vliv na šedivění vlasů pomocí digitálního fotoaparátu Panasonic DC-FZ80 na bílém pozadí.

Výsledky ukázaly, že lidské vlasy reagují na změny kolem sebe podobně jako kmeny stromů.

„Stejně jako letokruhy v kmeni stromů vypovídají o posledních desetiletích stromu, naše vlasy obsahují informace o naší biologické historii,“ říká Martin Picard, docent behaviorální medicíny pro Daily Mail.

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Styl

Během výzkumu se sledovala vždy určitá část vlasů a to, jakým způsobem reagovala na vnější podněty, jako je stres.

„Díky nové metodě zkoumání pomocí unikátních fotografií jsme zjistili, že vlasy mají tendenci více šedivět, pokud jsou lidé vystavení stresu. Zajímavým momentem je ale také to, že pokud se se stresem vyrovnají, některé vlasy získají opět původní barvu,“ říká Picard.

Zatímco to, že stres vyvolává předčasné šedivění vlasů, potvrdily i předchozí výzkumy, který byly prováděny na myších, zjištění o jejich možné regeneraci je novinkou.

Šediny už nejsou hendikep. Mladá učitelka je toho příkladem

Styl

Ukazuje se, že vlasy musí dospět k určitému prahu, než zešednou. Stres jim ale pomůže ho překročit dříve.

Autoři studie ale dodávají, že výsledky jejich studie se vztahují pouze k lidem v určité demografické skupině.

„Nemyslíme si, že u 70letého člověka dojde při snížení stresu k obnově jeho původní barvy. V rámci studie jsme ale zkoumali jednoho člověka, kterému se v rámci dovolené probarvilo pět vlasů do původní podoby,“ dodává Picard.

Reklama

Související témata:

Související články

Přiznané šediny aneb Šedá je nová blond

Našla jste si první šedivý vlas, nebo jich vícero už dlouho zakrýváte barvou? Pak máme dobrou zprávu nejen pro vás - šedivé vlasy už dávno nejsou strašákem. Ba...

Barvení vlasů u mužů je stále velké tabu

Vlasy si barví mnoho mužů, ale téměř nikdo z nich to veřejně nepřizná. Za své šediny se jednoduše muži stydí, podobně jako ženy. I pro ně je důležité vypadat...

Výběr článků

Načítám