Hlavní obsah

Dopady extrémních veder na duševní zdraví lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna veder, která zasáhla téměř celý svět, s sebou přináší nemalé problémy. Vedle lesních požárů a sucha také výrazně ovlivňuje lidské životy. Vedle fyzické výkonnosti odborníci upozorňují i na zhoršené duševní zdraví.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Hlavní dopad vlny veder na zdraví pramení z fyziologických reakcí lidského těla na horko. Když je vystaveno vysokým teplotám, snaží se regulovat vnitřní teplotu pocením a dilatací (rozšířením) krevních cév.

Dřívější studie u potkanů ukázala, že patnáctiminutové vystavení jedinců teplotám kolem 43 stupňů a vlhkosti vzduchu kolem 60 procent stačilo k tomu, aby u nich došlo ke změnám v hipokampu, oblasti mozku spojené s pamětí a mnoha kognitivními funkcemi. Na zvířatech byly takové změny velmi snadno měřitelné. Jak je to ale s duševním zdravím u lidí?

Vědci například zjistili, že vysoké teploty v letních měsících lze spojit s vyšším výskytem sebevražd ve stejném období, jak testovali například v USA či Mexiku. V této souvislosti se snažili objasnit, zda může mít nějaký pozitivní vliv na snížení počtu sebevražd třeba klimatizace v domě či bytě, žádnou spojitost ale nenašli.

Nedáte v horku dopustit na větrák? Pozor na zdravotní rizika

Zdraví

Autoři rovněž zkoumali, zda průměrné vysoké měsíční teploty souvisely s tím, jak moc negativně se lidé vyjadřovali na sociálních sítích. I v tomto případě našli přímou souvislost – zjednodušeně řečeno, čím vyšší teploty byly, o to víc negativně či depresivně se lidé vyjadřovali, uvádí server Psychology Today.

Teplo a spánek

Je známo, že dlouhodobá horka mohou narušovat i spánkové vzorce, výsledkem je pak zvýšená únava v následujících dnech.

Nekvalitní spánek je již delší dobu navíc vnímán jako rizikový faktor pro duševní zdraví. Začarovaný kruh v podobě velkých veder pak může problémy s duševním zdravím ještě více prohlubovat, případně způsobovat nové.

Jak zlepšit kvalitu spánku během teplých nocí

Zdraví

Teplo a duševní stav rizikových skupin lidí

Vlny veder obecně nejsou příjemné pro nikoho. Existují ale některé skupiny obyvatel, pro které je mnohem náročnější je zvládat. Jednou z nich jsou senioři, kteří jsou obecně náchylnější k nemocím z horka, proto zůstávají častěji zavření doma, obzvlášť pokud nemají klimatizaci nebo přístup k veřejných zeleným plochám. Jenže tím se pak prohlubuje sociální izolace.

Ohroženy jsou rovněž i těhotné ženy a malé děti. U těhotných vystavených velkým vedrům mohou následně nastat neočekávané potíže při porodu, případně i některé vývojové problémy u dětí.

Pozor na vlnu veder aneb Jak horko svádí k podvádění

Vztahy a sex

První pomoc při úžehu, úpalu a spálení od sluníčka

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám