Hlavní obsah

Pozor na vlnu veder aneb Jak horko svádí k podvádění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu, na nedostatek teplých dní si rozhodně zatím nemůžeme stěžovat. Kromě nebezpečného přehřátí či spálení od sluníčka s sebou ale vlna veder přináší i další nepříjemný jev – vlnu nevěr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco horko u některých lidí způsobuje naprostou nechuť na sex, u mnoha dalších navozuje pravý opak – touha po sexu je u některých lidí natolik vysoká, že se projevuje i na zvýšeném počtu nevěr, tvrdí pro server Daily Mail Jessica Leoniová ze seznamky Illicit Encounters, kam chodí zájemci hledat hlavně mimomanželské povyražení.

„Například minulý rok během obdobné vlny veder jsme zaznamenali 54procentní nárůst návštěvnosti našich stránek. Dlouhé teplé období jednoduše lidi více vzrušuje a běžná pravidla pro věrnost najednou neplatí. Platí to i letos,“ dodává.

Názory sexuálních odborníků, které vycházejí z dřívějších výzkumů, pak ukazují, že více času na slunci může opravdu u některých lidí výrazně zvýšit libido.

Jak poznat, jestli má váš letní románek šanci na přežití

Vztahy a sex

Odborníci z univerzity v Tel Avivu naznačují, že vyšší expozice UV záření může zvýšit „pohlavní steroidní“ hormony, jako je estrogen a progesteron, a zároveň zvýšit hladinu testosteronu u mužů.

Obecně pak vyšší teploty zvyšují přitažlivost, muži i ženy jsou tak více ochotní k pohlavnímu styku. Nemalý vliv pak na to mají i mnohé venkovní akce, při kterých obecně lidé tráví více času ve společnosti.

Zmíněná seznamka provedla i svůj vlastní průzkum mezi 1000 novými členy – 71 procent z nich souhlasilo s tvrzením, že jsou ve vedru „více nadržení“. Sedmdesát procent z nich také uvedlo, že právě tento stav byl velkým hnacím motorem, proč se na seznamku přihlásili.

Anketa

Máte v létě obecně větší chuť na sex?
Ano, rozhodně.
60,3 %
Ano, ale nevede to k nevěře.
11,8 %
Nemyslím si.
12 %
Naopak, v horku mi sex nic moc neříká.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4787 čtenářů.

Jak již dříve uvedl evoluční psycholog z Michiganské univerzity Daniel Kruger, horké počasí nás určitým způsobem vrací do dětství, kdy léto rovná se žádná škola, zábava a svoboda.

„Tento postoj se přenáší i do dospělosti a zanechává v nás pocit, že v těchto měsících neplatí obecná pravidla. Někteří lidé to pak berou tak, že podvádět v tomto počasí není velký hřích, letní úlety se přece tak nějak tolerují,“ dodává k tomu Leoniová.

Nevíte, co si obléknout na letní party? Inspirujte se přehlídkou značky Alberta Ferretti

Styl

Když nejde jen o sex aneb Proč jsou si lidé nevěrní

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám